ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Кулеба і Ткаченко закликали журналістів покладатися на факти у висвітленні конфлікту з РФ

11.02.2022, 10:18

Міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко та міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликають українських та іноземних журналістів покладатися на факти у висвітленні російсько-українського збройного конфлікту.

Про це йдеться в спільній заяві міністрів.

“Війна в Донецькій та Луганській областях є міжнародним збройним конфліктом, який розпочався з окупації Російською Федерацією Автономної Республіки Крим та міста Севастополь. Цієї позиції дотримується не лише Україна, але й міжнародна спільнота. У численних заявах Група семи, керівництво ЄС і НАТО, індивідуальні країни євроатлантичного простору наголошують, що Росія є стороною конфлікту, а не посередником”, – йдеться в заяві. 

Міністри нагадують що Тристороння контактна група, яка працює над урегулюванням збройного конфлікту, складається з трьох сторін: України, яка захищається; Росії, яка напала; ОБСЄ як посередника між ними. До Нормандського формату входять Україна, Росія та Франція з Німеччиною як посередники.

“Таким чином, російські окупаційні адміністрації в Донецьку та Луганську не мають жодної суб’єктності ані в переговорному процесі, ані в ухваленні рішень. Ми просимо українських та іноземних журналістів не створювати псевдосуб’єктність в інформаційному просторі для тих, хто не має цієї суб’єктності в реальному світі. Тимчасово окуповані території Донецької та Луганської областей знаходяться під повним контролем окупуючої держави, Російської Федерації”, – йдеться в заяві.

Також міністри закликають медіа не піддаватися російській пропаганді та не піддавати її впливу своїх читачів і глядачів.

Крім того, міністри підкреслили, що журналіст будь-якої країни має право відвідати тимчасово окуповані території через українські пункти пропуску вздовж лінії розмежування. “Будь-який інший спосіб відвідування тимчасово окупованих територій, крім встановленого українським законодавством порядку, є порушенням та передбачає застосування санкцій”, – зазначили Кулеба та Ткаченко.

Як повідомляв ІМІ, міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко вважає, що іноземні засоби масової інформації легітимізують тероризм, цитуючи проросійських бойовиків. З такою заявою він виступив після того, як агентство Reuters 7 лютого опублікувало інтерв’ю з проросійським бойовиком так званої “ДНР” Денисом Пушиліним.

8 лютого Медіарух заявив про проблемну ситуацію, що склалася з акредитацією іноземних журналістів у зоні ООС.

Liked the article?
Help us be even more cool!