ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Кримінальний кодекс погодять з Римським статутом. Зеленський підписав закон

Президент України Володимир Зеленський підписав закон №11484, який погодить Кримінальний кодекс України з нормами Римського статуту Міжнародного кримінального суду.

Відповідний закон повернуто 22 жовтня з підписом глави держави, йдеться на сайті Верховної Ради в картці документа.

Закон криміналізує найтяжчі міжнародні злочини: злочини проти людяності та воєнні злочини. Цим законом Кримінальний кодекс України доповнюється новою статтею 442-1 “Злочини проти людяності”.

На сьогодні положення Кримінального кодексу України не передбачають кримінальної відповідальності за злочини проти людяності та за воєнні злочини. Це зумовлено тим, що від моменту ухвалення Кримінального кодексу його положення систематично не узгоджувались із сучасним міжнародним правом, йдеться в пояснювальній записці.

Так ухвалення документа забезпечить запобігання юридичній та фактичній безкарності за скоєння злочинів, передбачених статтями Кримінального кодексу:

  • 437 (“Планування, підготовка, розв'язування та ведення агресивної війни”);
  • 438 (“Порушення законів та звичаїв війни”);
  • 439 (“Застосування зброї масового знищення”);
  • 442 (“Геноцид”);
  • 442-1 (“Злочини проти людяності”).

Нагадаємо, Верховна Рада 9 жовтня 2024 року ухвалила в цілому законопроєкт №11484 “Про внесення змін до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів України у зв'язку з ратифікацією Римського статуту Міжнародного кримінального суду та поправок до нього”.

Верховна Рада ратифікувала Римський статут 21 серпня 2024 року.

Римський статут регламентує роботу Міжнародного кримінального суду, який має юрисдикцію переслідувати осіб, відповідальних за найсерйозніші злочини згідно з міжнародним правом: геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини та злочин агресії.

Liked the article?
Help us be even more cool!