ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Рада проголосувала за ратифікацію Римського статуту

Верховна Рада України проголосувала за ратифікацію Римського статуту. Підтримав це рішення 281 народний депутат, повідомив народний депутат Ярослав Железняк (фракція “Голос”).

Перед голосуванням парламентарі отримали листи підтримки від Генерального штабу Збройних Сил України та керівника Головного управління розвідки Кирила Буданова.

За словами Железняка, розгляд супроводжувався важкою дискусією. 

“Від нас виступав Костенко (народний депутат Роман Костенко. – Ред.) проти”,  – зазначив Железняк.

Що відомо про Римський статут

Римський статут регламентує роботу Міжнародного кримінального суду, який має юрисдикцію переслідувати осіб, відповідальних за найсерйозніші злочини згідно з міжнародним правом: геноциду, злочини проти людяності, воєнні злочини та злочин агресії. На сьогодні учасницями статуту МКС є 123 країни.

Україна підписала Римський статут ще 20 січня 2000 року, але так і не ратифікувала його, хоча після угоди про Асоціацію з ЄС у 2014 році, ратифікація цього документа є одним із прямих міжнародних зобов’язань України.

З проханням ратифікувати статут до України раніше зверталися представники академічної спільноти, правозахисники, Коаліція за Міжнародний кримінальний суд, Моніторингова місія ООН з прав людини, Європейський Союз.

У червні 2024 року заступниця керівника Офісу Президента України Ірина Мудра пояснила, що проблеми з ратифікацією, зокрема, були пов’язані з тим, що в попередні роки були не зовсім коректні комунікаційні меседжі, які мали обґрунтовувати доцільність ратифікації Римського статуту. 

“Тому склалося насправді хибне враження щодо цього, яке, на жаль, досить вкоренилося у свідомості військових”, – додала вона.

За її словами, хибне ставлення полягає в тому, що начебто, щойно Україна ратифікує Римський статут, він стане підставою для притягнення українських військових та керівництва до відповідальності в Міжнародному кримінальному суді (МКС). 

Проте, переконана Мудра, з юридичного погляду це некоректне твердження. Адже Україна ще у 2014 та 2015 роках ухвалила дві заяви про визнання юрисдикції МКС. 

Liked the article?
Help us be even more cool!