ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Кропивницьких журналістів не допустили на засідання оргкомітету з підготовки річниці заснування міста

28.03.2019, 11:48

Кропивницькі журналісти не змогли бути присутніми 27 березня на анонсованому засіданні організаційного комітету з підготовки та святкування 265-ї річниці заснування міста.

Про це представникові ІМІ в Кіровоградській області повідомила журналістка новинного порталу “Точка доступу” Катерина Федченко.

“На початку засідання журналістів наполегливо попросили покинути засідання, адже членам комісії “ще немає чого сказати” і це “робоче, сире засідання”. Майже всі члени оргкомітету обурювалися, звучали фрази типу “А хто пресу запросив?”, “Хто вас сюди запрошував?”, “Чого ви прийшли?”, “Звідки ви дізналися про засідання?”, і це при тому, що інформація про даний захід розміщена на офіційному сайті ради”, - розповіла журналістка.

Головна редакторка видання Ольга Зима вважає інцидент прямим порушенням норм законів України “Про доступ до публічної інформації” та “Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації”. Наразі журналісти очікують на реакцію щодо цієї ситуації керівництва міста.

У коментарі представникові ІМІ голова оргкомітету, керівниця справами виконавчого комітету Кропивницької міської ради Альвіна Бондаренко зазначила, що вважає цей інцидент недопрацюванням з боку міськради.

“Інцидент з журналістами ми розцінюємо як недопрацювання з нашого боку. На жаль, інформація про суто робоче засідання з'явилась як анонс події на офіційному сайті ради, управління, що відповідає за даний напрямок, уже отримало відповідні вказівки, аби подібне не трапилось у майбутньому. Тим не менш хочу запевнити, що журналістів ніхто не виганяв, їм просто пояснили, що засідання є організаційним і нічого, що можна було б донести читачам, не відбуватиметься”, - прокоментувала ситуацію вона.

Юрист ІМІ Алі Сафаров вбачає в цій ситуації ознаки перешкоджання законній професійній діяльності журналістів.

“Відповідно до частини другої статті 25 Закону України “Про інформацію”, журналіст  має право безперешкодно відвідувати приміщення суб'єктів владних повноважень, відкриті заходи, які ними проводяться, та бути особисто прийнятим у розумні строки їх посадовими і службовими особами, крім випадків, визначених законодавством.

Законодавство визначає, що закритою може бути інформація, яка відкриває державну таємницю, наприклад, або іншу таємницю, що захищається законом. У даному випадку недопуск журналістів на захід місцевої ради не обґрунтований збереженням таємниці, тож має ознаки перешкоджання законній професійній діяльності журналістів. Таке правопорушення тягне за собою відповідальність, передбачену статтею 171 Кримінального кодексу України”, - зазначив юрист.

Liked the article?
Help us be even more cool!