ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Кримськотатарських ЗМІ і свободи слова в Криму немає - журналісти

08.04.2016, 12:57

Кримськотатарські журналісти заявляють про те, що у Криму практично не залишилося національних ЗМІ і свободи слова. Про це йшлося 8 квітня у Києві на прес-конференції “Крим: інформаційне гетто. Звернення кримськотатарських журналістів до українських та зарубіжних колег”, повідомляє ЛІГА.net.

Головний редактор агентства QHA (Кримські новини) Гаяна Юксель заявила, що в результаті анексії з Криму було “видавлено” 10 як кримськотатарських, так і українських ЗМІ, які продовжують роботу на материку. Наступним кроком щодо національних ЗМІ стало створення так званого медіахолдингу Ісмаїла Гаспринського, який повинен був об'єднати засоби масової інформації, які мають бюджетну підтримку. Юксель зазначила, що формально завдання холдингу - розвиток ЗМІ, але реально він здійснює цензурний контроль.

“Мої колеги в Криму, з якими я роками працювала... ходять в цей медіахолдинг на так звані “килимові” чистки. І вже мова йде про те, щоб розсилалися темники, давалася та інформація, яка спускається згори. Тому зараз як таких національних етнічних ЗМІ в Криму не залишилося”, - сказала вона.

Також Юксель зазначила, що інформація окупаційної влади про те, що в Криму діють від 40 до 65 кримськотатарських ЗМІ, не повинна вводити в оману. “Це чисто спекулятивна інформація. Вона заснована на тому, що в ліцензійній заявці є пункт 7 “мова мовлення”, і багато ЗМІ вказують в тому числі і кримськотатарську мову мовою мовлення. А кримський Роскомнагляд говорить про те, що на території півострова здійснюють діяльність кримськотатарські ЗМІ”, - пояснила вона.

Радник міністра інформполітики України з питань Криму Еміне Джеппар звернула увагу на те, що, наприклад, телеканал “Міллет” не інформує свою аудиторію про все, що відбувається в Криму.

“Умовно кажучи, проводять обшук - “Міллет” нічого не говорить про це. Масово беруть у людей аналізи ДНК, їх забирають до центру Е (центр протидії екстремізму і тероризму - ред.) або ще кудись на допит - “Міллет” вдає, що нічого не відбувається. Сьогодні практично не залишається можливості отримати об'єктивну інформацію про те, що відбувається в Криму”, - сказала вона.

10 квітня відзначається день кримськотатарської журналістики.

Liked the article?
Help us be even more cool!