ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Кремінь перевірить компанію, яка відмовила кандидатці через її небажання спілкуватися російською

20.01.2023, 10:23

Компанію Budhouse Group, яка скасувала співбесіду через вимогу кандидатки спілкуватись українською, перевірять на дотримання мовного законодавства. Про це в коментарі “Українській правді. Життя” зазначив уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

Як нагадав мовний омбудсмен, днями в інтернеті спалахнув мовний скандал, коли киянці відмовили в співбесіді, бо вона в резюме зазначила, що спілкується тільки українською або англійською мовами. Натомість менеджер з персоналу зазначила причину – “в компанії багато російськомовних співробітників та керівників”.

Тарас Кремінь зауважив, що цей інцидент став першим свідченням про порушення мовного закону під час співбесіди у 2023 році.

“Якщо взяти до уваги те, що підприємство працює на території України, центральний офіс розміщений у Києві, то я навіть уявити не можу, які можуть бути поставлені мовні вимоги до претендентки”, – наголосив він.

За словами мовного омбудсмена, під час перевірки компанії його цікавитиме мова ведення документів, відповідних інструкцій, а також інші матеріали, які можуть слугувати причиною для підтвердження або спростування того, наскільки ефективно компанія дотримується мовного закону.

Нагадаємо, у соцмережах розгорівся скандал навколо відмови компанії Budhouse Group проводити співбесіду з кандидаткою, яка не хотіла спілкуватися російською. Своє листування з компанією дівчина опублікувала у Twitter. 

На скрінах видно, що компанія повідомила про скасування співбесіди через “велику кількість російськомовних співробітників та керівників”. 

“Ми змушені скасувати співбесіду на сьогодні, так як у нас у компанії багато російськомовних співробітників та керівників. А у вас є побажання в резюме тільки укр. або англ. мови. Успіхів вам”, – зазначили в повідомленні. 

Пізніше компанія пояснила, що співбесіду скасували тому, що дівчина зазначила, що працювати з компаніями, де розмовляють не лише українською або англійською, вона не буде. 

“Наша компанія є багатомовною, багато хто спілкується українською, багато хто російською та навіть болгарською, але українську розуміють та використовують усі незалежно від того, яку мову більше вживають”, – йдеться в повідомленні. 

Після публікації листування українці звернулися до мовного омбудсмена Тараса Кременя.

Liked the article?
Help us be even more cool!