ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Комітети Ради публікують інформацію про заходи заднім числом - рух "Чесно"

11.05.2023, 13:36

Рух Чесно повідомляє, що фіксує непоодинокі випадки, коли на сайтах комітетів Верховної Ради повідомлення про події публікують заднім числом. Про це йдеться у колонці головної редакторки сайту руху Чесно Ірини Федорів для “Української правди”, повідомляється на сайті руху.

Це відбувається, зокрема, на сайті Комітету з питань організації держвлади та місцевого самоврядування, який очолює голова партії “Слуга народу” Олена Шуляк.

Анонс події, яка відбулася 3 квітня о 10:30, додали заднім числом і чомусь нібито о 12:30. Повідомлення з’явилося на сайті комітету навіть не в той самий день, а аж наприкінці квітня. Водночас на загальному сайті Верховної Ради анонс про цю подію таки був. 

Ірина Федорів зауважує, що спікер ВР Руслан Стефанук затвердив технологічну схему наповнення сайтів Верховної Ради, що передбачає оприлюднення анонсів на сайтах комітетів.

Крім того, рух Чесно зафіксував, що на сайті комітету з’явилася новина із заходу, який щойно розпочався, а наведена в ній цитата спікера прозвучала лише через годину. Це стосується виступу ексголови цього комітету Андрія Клочка зі “Слуги народу”. 

Головна редакторка наводит скрин, на якому видно, що він виступає об 11:27. 

А на сайті новина з цитатою Клочка з’явилася на годину раніше.

“Ці випадки яскраво свідчать, що через адміністративні панелі сайтів комітетів можна в довільний спосіб заливати інформацію заднім числом або в невідповідний час. В умовах закритості роботи Верховної Ради для суспільства вкрай важливо вчасно отримувати інформацію про події, особливо коли їх можна переглянути онлайн. Якщо ці анонси чи новини з’являються в невідповідний час, це свідчить про маніпулювання інформаційним полем”, - зазначає Федорів.

Вона додала, що такі недоброчесні експерименти з сайтами відбуваються не лише в парламенті. 

Liked the article?
Help us be even more cool!