ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

"Комітет захисту журналістів" назвав “драконівськими” вироки громадянським журналістам у Криму

29.11.2022, 12:10
Осман Аріфмеметов, фото - atr.ua
Осман Аріфмеметов, фото - atr.ua

Міжнародна правозахисна організація “Комітет захисту журналістів” публічно засудила російський вирок громадянським журналістам у Криму Осману Аріфмеметову та Рустему Шейхалієву, яких засуджено до 14 років колонії суворого режиму, повідомляє Крим.Реалії.

“Драконівські 14-річні вироки кримськотатарським журналістам Осману Аріфмеметову та Рустему Шейхалієву демонструють, наскільки російська влада має намір усунути будь-які незгодні голоси в Криму”, – заявила Гульноза Саїд, координатор програм Комітету захисту журналістів у Європі та Центральній Азії.

Вона додала, що “цей вирок має стати тривожним сигналом” для всіх, кому небайдужа свобода преси в Росії та анексованому нею Криму.

“Російська влада має негайно звільнити Аріфмеметова, Шейхалієва та всіх інших ув'язнених представників преси”, – резюмує Гульноза Саїд.

24 листопада 2022 року головуючий суддя Південного окружного військового суду в Ростові-на-Дону В'ячеслав Корсаков у складі суддів Дениса Галкіна та Ігоря Шендрикова визнали підсудних винними у терористичній діяльності та спробі захоплення влади. Активістів Енвера Аметова та Яшара Муєдінова засудили до 13 років колонії суворого режиму, а громадянських журналістів Руслана Сулейманова, Рустема Шейхалієва та Османа Аріфмеметова – до 14 років. 4 роки терміну політв'язні проведуть у в'язниці, а потім ще 1 рік будуть обмежені у свободі пересування. Підсудні винними себе не визнали і вважають своє переслідування політичним.

У березні 2019 року російські силовики провели у Криму обшуки в будинках кримськотатарських активістів, зокрема представників громадського об'єднання “Кримська солідарність”. Загалом було затримано 24 особи, серед них – громадянські журналісти Осман Аріфмеметов, Рустем Шейхалієв, Ремзі Бекіров. 27 та 28 березня 2019 року російський суд у Сімферополі заарештував усіх затриманих.

Правозахисний центр “Меморіал” визнав політв'язнями 24 кримськотатарських активістів, затриманих російськими силовиками 27 березня 2019 року в Криму.

Liked the article?
Help us be even more cool!