ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Кіберполіція повідомила, що не зверталася до волинських видань для встановлення скриптів на сайти

04.02.2020, 13:25
Фото – кіберполіція
Фото – кіберполіція

Департамент кіберполіції Національної поліції України повідомляє, що не звертався до волинських інтернет-видань щодо встановлення програмного скрипту для ідентифікації користувачів. Про це йдеться у відповіді Департаменту на запит представниці ІМІ у Волинській області Маї Голуб.

“Повідомляємо, що департамент не звертався до волинських інтернет-видань щодо встановлення будь-якого програмного забезпечення на їх ресурси”, – йдеться у відповіді, датованій 4 лютого.

Представниця ІМІ надіслала 30 січня електронною поштою запит на отримання інформації до Департаменту кіберполіції Національної поліції України. Вона запитувала про те, до яких інтернет-видань зверталися з кіберполіції щодо встановлення скриптів на сайти. 

Зазначимо, що запит на отримання інформації в Департаменті кіберполіції не одразу зареєстрували. Після надсилання запиту того ж дня, 30 січня, з пошти кіберполіції представниці ІМІ надійшла відповідь: “Для реєстрації вашого інформаційного запиту просимо надіслати його з підписом журналіста”. Листа передали на реєстрацію лише після того, як отримали її підпис: “З повагою, журналістка Мая Голуб”.

Юрист ІМІ Алі Сафаров зазначив, що запит, надісланий електронною поштою, не є письмовим і не вимагає підпису. І якби відмовили в доступі на інформацію, то це було б порушенням відповідного закону.

За його словами, Закон України “Про доступ до публічної інформації” в частині третій статті 19 передбачає, що запити можуть подаватися в усній, письмовій чи іншій формі (поштою, факсом, телефоном, електронною поштою) – на вибір запитувача.

“Таким чином, запит, пересланий електронною поштою, не є “письмовим”, відповідно до цього закону, і на нього не поширюється пункт 3 частини п'ятої статті 19 цього закону, що вимагає підпис і дату за умови подання запиту в письмовій формі”, – зазначив юрист. 

Як повідомляв ІМІ, редактори трьох волинських інтернет-видань повідомили, що до них 30 січня зверталися з кіберполіції із пропозицією встановити на їхні сайти програмний скрипт, що дозволить ідентифікувати користувачів.

Після публікації новини стало відомо, що, крім сайтів “Волинські новини”, “ВолиньPost”, “Перший”, інші редакції теж отримали пропозиції встановлення скриптів на сайти. До редакторів телефонували й називалися співробітниками кіберполіції. Зокрема, також таку пропозицію отримали сайти “Район.in.ua”, “Волинь24”, “Таблоїд Волині”, “Конкурент”. Редактори такі звернення підтвердили представниці ІМІ.

29 січня інтернет-видання “Полтавщина” отримало від кіберполіції листа з пропозицією розмістити на сайті видання програмний скрипт, який дозволить ідентифікувати користувачів, що намагаються себе анонімізувати. Аналогічного листа отримали також редакції “Новин Полтавщини” та “Кола”.

30 січня Департамент кіберполіції України повідомив, що проводить службову перевірку щодо надсилання з боку регіонального підрозділу офіційного листа до одного з інформаційних ресурсів із пропозицією встановити скрипт для ідентифікації користувачів.

Liked the article?
Help us be even more cool!