ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Кабмін просять заборонити транслювати екстрасенсів в ефірі телемарафону

На сайті Кабінету Міністрів оприлюднено петицію з проханням заборонити транслювати в ефірі телемарафону “Єдині новини” та в інших випусках теле- та радіоновин екстрасенсів та інших представників псевдонаукових течій.

Петицію оприлюднено 12 вересня 2024 року, її авторкою є Наталія Яковлева. До кінця збору підписів залишилось 56 днів.

Авторка петиції зауважує, що під час трагічних періодів історії, як от війна Росії проти України, українці звертаються до езотериків та екстрасенсів у пошуку відповідей на свої запитання та віддають за шахрайські послуги останні гроші.

За її словами, чимало екстрасенсів, які ведуть свою діяльність в Україні є:

  • громадянами Росії в минулому і мають приховану (а іноді відкриту) проросійську позицію,
  • не сплачують податків,
  • завдають великої психологічної та фінансової шкоди і без того травмованим війною людям. 

Вона додає, що відомі українські телеканали часто запрошують багатьох таких осіб в телемарафон “з метою погадати на війну, зробити розклади таро та поділитися своїми “передбаченнями” про майбутній хід подій на фронті чи щодо обстрілів ворогом українських міст”.

Водночас авторка звертає увагу, що телемарафон, який фінансується з держбюджету, за гроші платників податків “годує українців відвертою псевдонауковою маячнею від екстрасенсів, які, до того ж, маніпулюють думкою українських глядачів щодо своїх “надприродних здібностей”, вводячи їх в оману, і потім поза телеефірами пропонують населенню шахрайські “екстрасенсорні” послуги, надаючи їх за величезні кошти в обхід податкової”.

“Особливо небезпечними є запрошувані в ефіри новин екстрасенси з російським минулим, адже вони поміж рядків закидають небезпечні проросійські меседжі-наративи, які деструктивно впливають на свідомість українців. … Трансляція екстрасенсів у телемарафоні та у випусках новин є прямою рекламою шахраїв, що змушує глядачів вірити в магію, екстрасенсорні дива та посилює розвиток магічного мислення”, – йдеться у петиції.

Відтак, авторка закликає уряд запровадити заборону на демонстрацію (транслювання) у будь-якому вигляді екстрасенсів (та інших представників містичних вчень) у телемарафоні “Єдині новини” та інших випусках радіо й телевізійних новин, а також заборонити ведучим новин озвучувати псевдонаукові тези, видаючи їх за наукові.

Дослідження ІМІ про езотеричні прогнози та які якісні медіа читати

Нагадаємо, Інститут масової інформації опублікував у травні 2024 року дослідження, згідно з яким щонайменше 60% українських онлайн-медіа на постійній основі публікують езотеричні прогнози. Такими є результати оглядового дослідження, яке було проведене у 20 найпопулярніших медіа.

ІМІ вже писав про те, як астрологи, зокрема Влад Росс, прогнозували, що Володимир Путін ось-ось помре. Але його прогнози не справдилися.

Майже половина українців (43%) вірять у магію, езотерику чи в тарологію, про це свідчать дані опитування Київського міжнародного інституту соціології, проведеного впродовж 17 лютого – 5 березня 2024 року. Найбільше опитані вірять в астрологію (35%), в екстрасенсорні здібності (25%) та в тарологію (15%). 

Інститут масової інформації рекомендує українцям користуватися Білим списком якісних медіа та Мапою рекомендованих медіа. Це перелік медіа, що публікують достовірну інформацію та не поширюють маніпулятивних текстів, фейків і напівправди.

Liked the article?
Help us be even more cool!