ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Журналіст Микола Семена звернувся до світової спільноти через репресії РФ

26.09.2016, 11:17

Позаштатний оглядач Радіо Свобода, сайту Крим.Реалії, всеукраїнської щоденної газети “День” Микола Семена, який переслідується в окупованому Криму російською владою, заявляє, що свавілля репресивної системи в Криму повинно бути припинено. Але цього не станеться без міжнародного правового контролю за ходом справ і за правовою ситуацією в Криму. Про це йдеться у листі Миколи Семени, адресованому директору Бюро ОБСЄ з демократичних інститутів і прав людини Міхаелю Георгу Лінку, комісару Ради Європи з прав людини Нілсу Муйжніексу, верховному комісару ООН з прав людини Зейд Раад аль-Хусейну, комісару ОБСЄ зі свободи медіа Дуньї Міятович, всім учасникам конференції ОБСЄ 2016 року з людського виміру у Варшаві.

У своїй заяві Семена зазначає, що працює в журналістиці майже 50 років, понад 33 роки з них живе в Криму і працює в ЗМІ України і Росії.

“Тема розвитку людини, закономірності становлення і розвитку громадянських свобод, зокрема свободи слова та свободи мас-медіа, аналіз політичних процесів, проблем розвитку демократії, запобігання зсувам влади в диктаторські режими - все це було темами моїх публікацій”, - зазначив журналіст.

Сьогодні ж, зауважує Семена, він і ще троє його колег з Криму - Андрій Клименко, Ганна Андрієвська, Ільмі Умеров, а також кілька журналістів у самій Росії, - “піддаємося кримінальному переслідуванню за висловлювання, які російський кримінальний кодекс, починаючи з березня 2015 року, кваліфікує як “заклики до порушення територіальної цілісності Російської Федерації”, хоча наші публікації стосувалися Криму - території, яка не належить Росії згідно з міжнародним правом.

Ми безпідставно внесені в списки екстремістів, наші цивільні і людські права незаконно обмежені. На прикладі Криму зараз відпрацьовуються методи насильницького придушення всіх громадянських свобод.

При цьому, за словами Семени, його кримінальна справа, як і справи його колег, є тільки частиною широкого процесу наступу влади Росії на права громадянського суспільства і права людини.

“У країні, де насильно знищена політична опозиція, на прикладі Криму зараз відпрацьовуються методи насильницького придушення всіх громадянських свобод. Кримчани позбавлені права на інформацію - всяке поширення інформації, крім офіційної російської пропаганди, карається як злочин”, - написав журналіст.

Журналіст вказав і на інші порушення прав людини, зазначивши, що “в Криму і в самій Росії основи громадянського суспільства знищені, розвиток людського капіталу насильно припинено, моральний розвиток людини, який ще давньогрецькі філософи вважали “мірою всіх речей”, знаходиться під загрозою”.

На думку Семени, свавілля репресивної системи в Криму повинно бути припинено. “Як підтверджують юристи, навіть відповідно до російського законодавства, зокрема наші справи, як і багато інших, не містять складу злочину, і тому повинні бути припинені. Кримчанам повинні бути забезпечені і гарантовані всі громадянські свободи і права людини. Але цього не станеться без міжнародного правового контролю за ходом наших справ і за правовою ситуацією в Криму”, - написав він.

Семена зауважив, що можливості України щодо захисту своїх громадян в Криму обмежені російською військовою присутністю і відмовою правозахисникам в доступі на півострів.

“Більш того, глибина російських репресій досягла такого рівня, що протистояти їм зможе тільки широка міжнародна солідарність правозахисників. Ефект принесло б створення міжнародної правової структури із захисту громадянських свобод і прав людини в Криму, яка взяла б під контроль хід усіх політичних процесів, зробила б юридичну підтримку репресованим активістам, брала б участь у судових засіданнях, доводила б до відома світової громадськості інформацію про всі порушення прав людини і громадянських свобод. Я впевнений, що всі разом ми зможемо відстояти людські права кримчан і їхні громадянські свободи”, - написав він.

Liked the article?
Help us be even more cool!