ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Інститут українознавства після критики громадськості звільнив заступника голови Вєдєнєєва

Фото – фейсбук Науково-дослідного інституту українознавства
Фото – фейсбук Науково-дослідного інституту українознавства

Науково-дослідний інститут українознавства після критики громадськості звільнив 27 вересня з посади заступника директора з наукової роботи Дмитра Вєдєнєєва, який був заступником голови Українського інституту національної пам’яті за часів президентства Віктора Януковича.

Про це інститут повідомив на своїй фейсбук-сторінці.

“Оскільки в соцмережах прокотилася “хвиля обурення” щодо його давніх публікацій з приводу історії Голодомору, про які я, на жаль, не знав, то, ознайомившись із ними, прийняв рішення підтримати думку громадськості і звільнив 27 вересня 2023 року з посади заступника НДІ українознавства”, – йдеться у відповіді директора Інституту українознавства Василя Чернеця на лист Міністерства освіти та науки.

Директор інституту пояснив, що взяв Вєдєнєєва на роботу, оскільки “нам дуже був потрібний вчений-фахівець з питань героїки ОУН-УПА”.

Вєдєнєєва обрали заступником 21 вересня на зборах колективу, про що інститут повідомив у себе на фейсбуці. Його відрекомендували як українського історика, військового аналітика та експерта, полковника запасу, доктора історичних наук і професора. Повідомлялося, що він дослідник історії української дипломатії, військово-політичної історії України під час Другої світової війни, руху ОУН і УПА, історії Православної церкви в Україні, проблем інформаційно-гуманітарної безпеки. У 2006 році захистив докторську дисертацію на тему “Діяльність спеціальних підрозділів руху українських націоналістів та Української повстанської армії (1920–1950-ті рр.)” і написав понад 750 друкованих праць, зокрема 50 монографій, навчальних посібників та науководокументальних праць. 

Водночас призначення Вєдєнєєва назвав неприпустимим історик, народний депутат, колишній директор Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович. Він назвав його озвучувачем російських наративів.

“Одним з головних завдань Росії в історичній політиці в попередні десятиліття було заперечення геноцидного характеру Голодомору. Колосальні ресурси витрачалися на те, щоб так не сприймали його в Україні, не визнавали таким у світі. З приходом до влади в Україні Януковича Росія розпочала зносити здобутки визнання Голодомору геноцидом попереднього президента. Тому новий, обраний у 2010-му, вже на першому ж своєму виступі за кордоном весною цього року сказав, що нема підстав твердити про геноцид, була лиш загальна трагедія народів СРСР”, – написав В'ятрович.

Він додав, що тоді нове керівництво СБУ почало закривати архіви КДБ, де містилась інформація про події 1930-х. Проте, зауважив він, головними інструментами цієї російської кампанії стали нові очільники Українського інституту національної памʼяті, структури створеної за президентства Віктора Ющенка для дослідження Голодомору і поширення інформації про нього.

“Це були комуніст Валерій Солдатенко та кагебіст Дмитро Вєдєнєєв. Обидва встигли наробити шкоди Україні, поки перший з них був директором УІНП, а другий його заступником. Обидва втекли з посад після втечі Януковича у 2014-му. І ось учора дізнаюся, що Вєдєнєєв знову на посаді заступника директора. Щоправда, вже не Інституту національної памʼяті, але все ж державної установи – Інституту українознавства. Це неприпустимо, тим паче в час війни: Вєдєнєєв озвучувач російських наративів про наше минуле”, – написав В'ятрович. 

Депутат закликав Міністерство освіти і науки України та міністра Оксена Лісового “виправити цю ганебну помилку”.

Дмитро Вєдєнєєв із 2010 до 2014 року був заступником голови, заступником директора з наукової роботи Українського інституту національної пам’яті. У 2014 році – завідувач відділу військової історії Національного НДІ українознавства (до ліквідації установи).

Liked the article?
Help us be even more cool!