ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Іноземні ЗМІ, які публікують місця атак, можуть вважатися шпигунами – СБУ

26.03.2022, 22:50
Обстріл Львова 26 березня, Фото – Reuters
Обстріл Львова 26 березня, Фото – Reuters

Служба безпеки України закликає українських та іноземних журналістів не робити фото- й відеофіксацію вибухів, не поширювати даних про місця обстрілів та куди летять ракети ворога до того, як про це повідомили офіційні джерела. Іноземних журналістів попередили про кримінальну відповідальність за прямі ефіри з місць влучання російських ракет та снарядів. 

Про це зазначила речниця управління СБУ у Львівській області Роксолана Яворська під час брифінгу щодо обстрілів у Львові 26 березня.

“СБУ та Міністерство оборони неодноразово закликало вас, зараз ми наполегливо рекомендуємо вам не робити фото- і відеофіксацію. В нас є мирне населення, в нас можуть загинути люди від ваших публікацій, прямих ефірів. Ви корегуєте вогонь ворога”, – сказала вона.

За словами Яворської, такі дії іноземних ЗМІ можуть підпадати під 114-ту статтю Кримінального кодексу України як шпигунство, а публікації українських журналістів – під 111 статтю (державна зрада). Це через те, що ворог отримує інформацію.

Натомість голова Львівської військової адміністрації Максим Козицький на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook додав: “Звертаюся до наших земляків, які працюють перекладачами чи фіксерами для іноземних журналістів: донесіть, будь ласка, до них моє прохання. Жодна сенсація не варта людських життів!” 

Нагадаємо, що УНІАН та ZN.ua висловили протест іноземним медіа, які в прямому етері показують місця влучень після російських ракетно-бомбових ударів по містах України. Зокрема, українські ЗМІ звернули увагу на BBC, CNN та польський телеканал TVN24, які показували місце влучення російських окупантів у Львові.

Liked the article?
Help us be even more cool!