ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Генпрокурор вважає Філімоненка, якого вдарив Шабунін, провокатором

13.02.2018, 15:05
Фото - Ліга

Генеральний прокурор України Юрій Луценко визнав, що блогер Всеволод Філімоненко, якого вдарив голова Центру протидії корупції Віталій Шабунін, – провокатор, але це не є підставою для побиття людини. Якщо сторона захисту Шабуніна доведе в суді, що Філімоненко не є журналістом, то прокуратура змінить обвинувачення, повідомив генпрокурор в інтерв’ю TCН, повідомляє “Детектор медіа”.

“Спочатку я був проти того, щоб розглядати його як журналіста. Але надані слідству документи привели слідчого до висновку, що все ж таки потрібно застосовувати цю статтю. Зараз має відбутися відкритий суд. Якщо сторона захисту надасть докази, що пан Філімоненко не є журналістом, то прокуратура в будь-який момент має право змінювати обвинувачення. У тому числі відмовлятися від цієї статті. Я точно не та людина, яка хоче перебільшити обвинувачення щодо Шабуніна”, – сказав Юрій Луценко

“Але якщо є справа фізичного насильства, я не можу закрити очі і не порушити цю справу. Більше того, так, я чесно вам скажу, я вважаю журналіста Філімоненка провокатором. Із того, що я бачив, він провокатор. Але це не означає, що можна йому нанести фізичний удар, який призвів до тілесних пошкоджень середньої тяжкості. Якби вони були легкої тяжкості, це були б цивільно-правові відносини, якщо вони середньої тяжкості, на жаль, це справа кримінальна. Я впевнений, що суд буде відкритим, спокійним”, – додав він.

На уточнення, що західні дипломати вважають справу Шабуніна переслідуванням, генпрокурор сказав: “А що я маю тоді сказати Філімоненку, у якого діагноз тілесних ушкоджень середньої тяжкості? У нього кістка затиснута лицева. Що я маю йому відповісти? “Ти знаєш, справи не буде, бо той, хто наніс тобі ці ушкодження, антикорупціонер?”. Тоді давайте складіть мені список, давайте я пишу: Шабунін, кого далі? Давайте Лещенка. Хто в нас ще відомий антикорупціонер? Мустафа Найєм. Ну давайте складемо список недоторканних людей, яким можна все і проти яких порушення кримінальних справ буде політичною розправою. Давайте складемо цей список!”

Як повідомляв ІМІ, 9 лютого Дніпровський районний суд міста Києва розпочав розгляд по суті справи щодо голови правління громадської організації “Центр протидії корупції” (ЦПК) Віталія Шабуніна, якого звинувачують у “погрозі або насильстві щодо журналіста”. Суд заслухав одного свідка з постраждалої сторони – Дмитра Маганова, засновника і головного редактора інтернет-видання Flash On Time News. Маганов повідомив, що Філімоненко співпрацює з Flash On Time News на безоплатній основі, має редакційне посвідчення цього видання і трудові відносини тривають до сьогодні. Він також повідомив, що Всеволод Філімоненко в момент інциденту з Віталієм Шабуніним виконував редакційне завдання Flash On Time News. Але у Flash On Time News за наслідками цього редакційного завдання не вийшло жодного матеріалу Всеволода Філімоненка про діяльність ЦПК та Віталія Шабуніна.

Наступне засідання призначено на 26 лютого, 14:00.

30 січня Дніпровський районний суд Києва призначив на 9 лютого розгляд по суті справи щодо голови Центру протидії корупції Віталія Шабуніна, якого звинувачують за статтею 345-1 “Погроза або насильство щодо журналіста” Кримінального кодексу України.

30 січня адвокати голови Центру протидії корупції (ЦПК) Віталія Шабуніна заявили у Дніпровському районному суді м. Києва, що результати медичної експертизи могли бути сфабриковані і не можуть бути доказом у справі про Всеволода Філімоненка.

Адвокати наполягають на іншій кваліфікації злочину, що відповідає реальному вчинку, а саме – “населення удару без наслідків”, ст. 126 Кримінального кодексу.

16 серпня 2017 року голові правління Центру протидії корупції Віталію Шабуніну оголосили підозру в нанесенні тілесних ушкоджень середньої тяжкості громадянину Всеволоду Філімоненку, який представляється журналістом. Йому інкримінують статтю 122 Кримінального кодексу “Умисне середньої тяжкості тілесне ушкодження”. У документі вказано, що 8 червня 2017 року біля Дніпровського військкомату Києва Шабунін завдав одного удару по обличчю Філімоненка, що “спричинило тривалий розлад здоров’я останнього у вигляді закритої травми обличчя”.

15 січня 2018 року слідчі перекваліфікували справу щодо голови громадської організації “Центр протидії корупції” Віталія Шабуніна. Тепер йому інкримінують частину 2 статті 345-1 Кримінального кодексу України “Погроза або насильство щодо журналіста”.

18 січня 2018 року громадські організації “Інститут масової інформації” та “Детектор медіа” заявили, що вважають безпідставною зміну статті Кримінального кодексу України у справі про сутичку Віталія Шабуніна зі Всеволодом Філімоненком, оскільки вона не пов’язана з журналістською діяльністю Філімоненка.

Liked the article?
Help us be even more cool!