ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Харківська прокуратура розробить додаткові заходи захисту журналістів

07.06.2021, 13:49

Харківська прокуратура пообіцяла інформувати журналістів про розслідування порушень їхніх прав, а також розробити додаткові заходи захисту медійників. Про це повідомив перший заступник керівника Харківської обласної прокуратури Володимир Лимар на зустрічі з журналістами й регіональною представницею ІМІ Оленою Лептугою.

На зустрічі також були присутні представник Моніторингової місії ООН з прав людини Сергій Курносенко та представники Консультативної місії Європейського Союзу в Україні.

За поточний рік Інститут масової інформації зафіксував у регіоні п’ять порушень прав журналістів. Останній такий випадок стався 13 травня, коли охоронці в.о. міського голови Ігоря Терехова напали на журналіста інтернет-видання RegioNews Іллю Колтунова під час спроби поставити посадовцю запитання.

Олена Лептуга звернулася також до медіаспільноти із закликом приділяти увагу не тільки порушенням, які стаються саме з харківськими журналістами, але й підтримувати колег з районів області. Вона повідомила про принаймні два такі випадки – у Куп’яську й Ізюмі. Так, наразі на розгляді перебуває справа щодо перешкоджання журналістці Радіо Ізюм Ользі Говті на пленарному засіданні Ізюмської міської ради (ч. 1 ст. 171).

Наразі харківські журналісти стикаються з обмеженням доступу до судів. Під час розгляду справ у судову залу пускають лише одну знімальну групу незалежно від кількості присутніх, що позбавляє прав інших медійників вільно висвітлювати процеси. Це питання можливо розв'язати завдяки онлайн-трансляціям хоча б найрезонансніших справ. 

Крім того, ІМІ фіксує випадки порушення права на отримання доступу до публічної інформації. Представники прокуратури зазначили, що крім розголосу журналістам важливо подавати заяви щодо таких правопорушень, адже без цього ситуація не зміниться.

Liked the article?
Help us be even more cool!