ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Громадські організації виступили проти створення Держконцерну телерадіомовлення

20.12.2021, 16:48
Фото – Fotolia / wellphoto / DW
Фото – Fotolia / wellphoto / DW

Громадські організації у сфері медіа та захисту свободи слова вважають неприпустимою ініціативу народного депутата Олега Дунди створити Державний інформаційний концерн телебачення і радіомовлення та закликають його відкликати відповідний законопроєкт №6430.

Про це йдеться в заяві організацій.

Як зазначено в заяві, створення концерну у формі акціонерного товариства порушує чинне законодавство України, оскільки концерн є окремою організаційно-правовою формою і під ним визнається статутне об’єднання підприємств, а також інших організацій, і аж ніяк не акціонерне товариство, до якого входять органи влади.

"Проєкт 6430 пропонує ліквідувати суспільне мовлення, іномовлення, натомість утворити структуру, подібну до тієї, що існувала до весни 1991 року, – Держтелерадіо УРСР, у якій діяли підрозділи мовлення і вироблення контенту, а також цензури", – йдеться в заяві.

Окрім цього, законопроєкт нав’язує приватним телерадіоорганізаціям обов’язкове розміщення не менш ніж 25% національного контенту, створеного відповідно до технічного завдання Науково-експертної ради Державного інформаційного концерну. Це, йдеться в заяві, є порушенням редакційної свободи та вільної конкуренції. 

"Така законодавча ініціатива є імітацією розв’язання проблем, що існують у національному медійному просторі, як-от позиціонування іномовлення, збільшення підтримки та покращення якості кіно, що виробляється за державної підтримки. А головне, є прямим намаганням позбавити громадян України незалежного суспільного мовлення, на створення якого було витрачено чимало часу і зусиль", – йдеться в заяві. 

Крім того, автори заяви зазначають, що запропонована законопроєктом формула розв'язання проблем є шляхом до державної цензури, що негативно вплине на якість інформації, яку споживатимуть громадяни. 

"Цей документ не подолає проблеми "захисту наших громадян від споживання нав’язаного Кремлем інформаційного спаму", а буде прямим копіюванням найгірших практик Російської Федерації, зокрема й у відсутності незалежного суспільного мовлення. Ба більше, така ініціатива є відвертим проявом зневаги до інституцій, що активно працюють над виробленням і поширенням якісного українського контенту: Українського культурного фонду, Інституту книги, Держкіно, Суспільного мовлення та великої кількості інших приватних ініціатив, блогерів і спільнот, які почасти без жодної державної підтримки виробляють чи видають якісний культурний продукт", – йдеться в заяві.

Крім того, громадські організації наголосили, що створення суспільного мовлення є зобов’язанням України перед Радою Європи, в якій Україна є членом. 

Заяву підписали: ГО "Центр демократії та верховенства права", ГО "Центр медіареформи", Могилянська школа журналістики, ГО "Інститут розвитку регіональної преси", ГО "Інститут масової інформації", ГО "Платформа прав людини", ГО "Український інститут медіа та комунікації", ГО "Фундація "Суспільність", Незалежна медійна рада, Інститут демократії імені Пилипа Орлика.

Як повідомляв ІМІ, 15 грудня народний депутат від фракції "Слуга народу" Олег Дунда зареєстрував у парламенті законопроєкт №6430 "Про Державний інформаційний концерн телебачення і радіомовлення України", яким запропонував створити Державний концерн телебачення і радіомовлення України на базі Національної суспільної телерадіокомпанії України, Державного підприємства "Мультимедійна платформа іномовлення України" і Державного агентства України з питань кіно.

Згідно із законопроєктом, Державний інформаційний концерн телебачення і радіомовлення України створюється у формі акціонерного товариства, 100% акцій якого належить державі.

Юрист ІМІ Алі Сафаров сказав, що поданий законопроєкт про створення Державного концерну телебачення та радіомовлення містить суттєві загрози свободі слова в Україні.

Матеріал підготовлено за підтримки Міжнародного фонду “Відродження” в межах проєкту “Мобілізація зусиль для вирішення викликів у медіасфері України”. Матеріал відбиває позицію авторів і не обов’язково збігається з позицією Міжнародного фонду “Відродження”.

Liked the article?
Help us be even more cool!