ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Юрист ІМІ: Створення Держконцерну телерадіомовлення суттєво загрожуватиме свободі слова

20.12.2021, 13:35

Юрист Інституту масової інформації Алі Сафаров сказав, що поданий законопроєкт про створення Державного концерну телебачення та радіомовлення містить суттєві загрози свободі слова в Україні. Про це він заявив у коментарі ZMINA

“Створення концерну, який об’єднує функції державного органу (Держкіно) та засобів масової інформації, до того ж вимагає для всіх ЗМІ виділити 25% ефірного часу лише під свою продукцію, має ознаки цензури, знищення свободи діяльності засобів масової інформації”, – уточнив він.

На думку юриста, цей законопроєкт становить великі корупційні ризики, адже комісія, сформована концерном, вирішуватиме, що саме створює і поширює концерн і що саме розповсюджуватиметься на приватних каналах, зокрема: все це відбуватиметься за гроші державного бюджету.

Водночас Сафаров зазначив, що юридична техніка законопроєкту така низька, він настільки неякісно складений, що є сподівання, що документ не пройде узгодження в комітетах і не буде ухвалений Верховною Радою.

“Однак закидування самої такої ідеї можна вважати провокацією і перевіркою суспільства на готовність до впровадження цензури та державної пропаганди”, – наголосив він.

Нагадаємо, Україна, яка стала членом Ради Європи в листопаді 1995 року, зобов’язалася виконувати положення Резолюції 1466 (2005) Парламентської асамблеї РЄ “Про виконання обов’язків та зобов’язань Україною” від 5 жовтня 2005 року. Зокрема, це: перетворення державних телерадіокомпаній на канали суспільного мовлення згідно з відповідними стандартами РЄ; роздержавлення друкованих ЗМІ, заснованих органами державної влади та місцевого самоврядування; гарантування прозорості власності на ЗМІ; створення рівних умов діяльності для всіх ЗМІ, зокрема перегляд закону 1997 року про державну підтримку ЗМІ та соціальний захист журналістів (540/97-ВР); ратифікація Європейської конвенції про транскордонне телебачення (994_444); забезпечення відповідності нової редакції закону про телебачення та радіомовлення (2810-15) стандартам РЄ та рекомендаціям її експертів.

Як повідомляв ІМІ, 15 грудня народний депутат від фракції “Слуга народу” Олег Дунда зареєстрував у парламенті законопроєкт №6430 “Про Державний інформаційний концерн телебачення і радіомовлення України”, яким запропонував створити Державний концерн телебачення і радіомовлення України на базі Національної суспільної телерадіокомпанії України, Державного підприємства “Мультимедійна платформа іномовлення України” і Державного агентства України з питань кіно.

Згідно із законопроєктом, Державний інформаційний концерн телебачення і радіомовлення України утворюється у формі акціонерного товариства, 100% акцій якого належить державі.

Концерн підпорядковується Кабінету Міністрів України, який і затверджує статут концерну.

Державний інформаційний концерн може фінансуватися завдяки:

  • продажу створеного відповідно до технічних завдань телерадіоконтенту, плати за користування авторськими та суміжними правами;
  • державного і місцевих бюджетів;
  • орендної плати за користування технічним та студійним обладнанням Державного інформаційного концерну;
  • інших надходжень, не заборонених законодавством.
Liked the article?
Help us be even more cool!