ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Громадське радіо йде з Telegram

Громадське радіо припиняє вести свій канал у Telegram. Як зазначили в редакції, команда довго йшла до цього рішення.

“Фахівці дуже часто в наших етерах говорять про те, що Telegram не є безпечною платформою. Дивно про це говорити в етері, але самим вести Telegram, правда ж? Ми закликаємо авдиторію відмовлятися від Telegram як від джерела інформації. Тому йдемо звідти самі. Громадське радіо стає одним з перших медіа, яке своїм прикладом покаже, що Telegram небезпечна платформа, повʼязана з країною-агресором Росією”, каже головна редакторка Громадського радіо Вікторія Єрмолаєва.

У редакції нагадали про незахищеність даних у Telegram та про те, що від Telegram потроху відмовляються військові та волонтер(к)и. 

“Поширення локації, відсутність модерації та постійні вкиди. Частина серверів у Росії, для передачі мережевого трафіку використовують російські компанії. І також в Telegram немає автоматичного наскрізного шифрування повідомлень, як в інших месенджерах. А це означає, що до ваших листувань можуть мати доступ. Звісно, Росія дуже активно використовує Telegram у війні проти нас”, додає Вікторія Єрмолаєва.

Громадське радіо залишається на інших платформах: X (Twitter), Instagram, Facebook, TikTok та YouTube. Також новини, подкасти та прямий етер можна слухати в застосунку “Громадське радіо” (AppStore та GooglePlay).  

Ризики Telegram для України

У лютому 2024 року в ГУР визнали, що Telegram становить низку загроз для безпеки України й потрібно шукати варіанти розв'язання цієї проблеми.

27 березня 2024 року керівник ГУР Кирило Буданов заявив, що Telegram є проблемою для національної безпеки України.

21 березня 2024 року народний депутат Микола Княжицький повідомив, що ініціюватиме законопроєкт про регулювання в Україні Telegram та подібних до нього платформ. І вже 25 березня до Верховної Ради надійшов законопроєкт “Про внесення змін до деяких законів України щодо регулювання діяльності платформ спільного доступу до інформації, через які поширюється масова інформація”.

Представник Департаменту контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки СБУ Олександр Мельниченко повідомив, що сервери месенджера Telegram з високою ймовірністю розміщені в більшості на території Росії. 

Про те, як телеграм-канали, які входять до 100 найпопулярніших українського сегмента, поширюють фейки та маніпулюють на темі мобілізації, читайте в дослідженні ІМІ.

24 квітня 2024 року засновник Telegram Павло Дуров, повідомив, що отримав офіційні листи від компанії Apple з вимогою заблокувати новинні та пропагандистські канали для користувачів з українськими SIM-картками. 

Головне управління розвідки Міноборони України заявило, що керівництво платформи Telegram заблокувало 28 квітня низку українських офіційних ботів, які протидіяли військовій агресії Росії проти України, зокрема Головний бот розвідки. Згодом боти відновили роботу.

30 квітня 2024 року голова Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Ольга Герасим'юк заявила, що державі слід припинити офіційну комунікацію в Telegram.

Liked the article?
Help us be even more cool!