ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Голова Харківської облради написала заяву в СБУ на журналіста

29.12.2022, 13:35
Фото – Сергій Козлов / KHARKIV Today
Фото – Сергій Козлов / KHARKIV Today

Голова Харківської обласної ради Тетяна Єгорова-Луценко написала заяву до СБУ, вимагаючи перевірити публікації шеф-редактора харківського видання “Думка” Юрія Ларіна. Посадовиця звинувачує його в “безпідставній критиці”.

Про це “Думка” повідомила 28 грудня на своєму сайті, інформує Суспільне.

Як зазначає “Думка”, голова облради вважає, що критика в матеріалах видання – “це підігравання агресору та відкрита допомога ворогу”. Сама заява була надіслана до СБУ на початку грудня.

За інформацією видання, Єгорова-Луценко має претензії щодо п'яти публікацій Юрія Ларіна про те, що:

  • Голова облради погодила відпустку та виплату матдопомоги колишньому депутату облради та директору одного з комунальних підприємств Володимиру Святашу. У тексті публікації прикріплено фото документа, який підписав голова облради. Тетяна Єгорова-Луценко каже, що насправді підприємство не погоджувало Святашу відпустку.
  • Депутатам Харківської облради рекомендували забрати в колишнього керівника харківського обласного осередку ОПЗЖ Ігоря Райніна та депутата Харківської облради від Блоку Кернеса Володимира Святаша звання почесних громадян та стипендію. Єгорова-Луценко каже, що в публікації є твердження, яке “дещо” не відповідає дійсності.
  • Через воєнний стан не вдається зібрати Харківську обласну територіальну виборчу комісію. Голова облради вважає це твердження незрозумілим, оскільки немає посилання на джерело.
  • Під час сесії 1 грудня депутатам запропонують надати почесні звання деяким харків'янам, зокрема представнику Блоку Кернеса та ексрегіоналу Олегу Каратуманову. Голова облради каже, що ця інформація не відповідає дійсності.
  • Публікації про те, що ексзаступник голови Харківської обласної державної адміністрації з медичних питань Михайло Черняк висловив критику щодо проєкту рішення Харківської облради стосовно об'єднання дорослої та дитячої інфекційних лікарень. Ця інформація здалася Тетяні Єгоровій-Луценко підозрілою.

Тетяна Єгорова-Луценко підтвердила “Суспільне Харків”, що написала заяву в СБУ. Вона вважає, що “Думка” висвітлює її діяльність у негативному ключі та робить акцент на тому, що вона може дотримуватися проросійських поглядів.

“Я можу підтвердити, що Юрій Ларін однозначно працює на чиєсь замовлення. Можу сказати, що його діяльність останнім часом спрямована на дискредитацію мене як особистості та голови обласної ради, – сказала Тетяна Єгорова-Луценко. – Я була ініціатором і по визнанню РФ країною-агресором, і по відстороненню мого заступника Мальованого, і перейменуванню театру Пушкіна, і позбавленню звання почесних громадян Райніна і Святаша. Це мені вартувало дуже багато нервів”.

“Він ніколи не чекає коментарів. У нас був блекаут, коли він питав про Святаша, і я сказала, що дам коментар зранку. Але він уже написав напередодні сесії, що я погодила йому (Святашу. – Ред.) відпустку. Про почесних харків'ян він написав якийсь каламбур, що ми щось хотіли приховати”, – сказала голова облради.

За словами Тетяни Єгорової-Луценко, Володимир Святаш нині не перебуває у відпустці й не отримує матеріальної допомоги.

“Мені дуже неприємна ця ситуація. Завжди була відкритою, надавала коментарі, не приховувала нічого. Я не зрозуміла його позиції щодо обласної ради”, – сказала Тетяна-Єгорова Луценко.

Також голова облради спростовує інформацію щодо ще однієї публікації видання.

“Наприклад, він пише, що на прийняту програму по теробороні немає грошей. Але це неправда. Розробником програми є військова адміністрація. Ларін не пише про наміри, що кошти будуть виділені поступово протягом трьох років. Він виставляє саме мене в негативі, що я в цьому винна, що грошей немає. Мені здається, ця інформація необ'єктивна. На мою думку, це замовна критика”, – вважає Єгорова-Луценко.

Вона додала, що звернулася до спецслужб “із проханням перевірити, хто за ним стоїть, чи, можливо, він хоче підірвати мій авторитет, чи розхитати ситуацію”. “Вважаю, що пан Ларін має відповідати за свої слова. Якщо він працює на замовлення і має якусь мету щодо мене, я не хочу це терпіти та дивитися, як він поливає мене брудом і навіть виставляє найгірші мої фотографії”, – сказала голова облради.

“Думка” у своїй публікації повідомляє, що шеф-редактор Юрій Ларін уже надав пояснення правоохоронцям стосовно звинувачень Тетяни Єгорової-Луценко. Ці пояснення видання навело переліком, відповідно до висловлених претензій.

  • Жоден з керівників чи депутатів облради не спростував справжності документа щодо погодження облрадою відпустки Володимиру Святашу станом на 28 грудня. Наступного дня після публікації документа Єгорова-Луценко повідомила: “З приводу листа: є процедурні питання відповідно до законодавства, щоб запобігти можливості оскарження в суді дії обласної ради”, чим фактично підтвердила, що цей документ є справжнім.
  • У протоколі засідання експертної ради її члени прямо вказали на наявність підстав позбавити Райніна та Святаша звання “Почесний громадянин Харківської області”. Цей протокол був скерований до комісії Харківської облради як рекомендація.
  • Інформація про те, що не вдається зібрати Харківську обласну територіальну виборчу комісію, – твердження новинного характеру, подане як факт, без інтерпретацій, із вказівкою, що це не офіційна інформація, а повідомлення джерела.
  • Усі проєкти рішень Харківської обласної ради опубліковано у відкритому доступі в Базі даних нормативних документів Харківської обласної ради й не є секретними.
  • Критика з боку Михайла Черняка щодо проєкту рішення Харківської облради стосовно об'єднання дорослої та дитячої інфекційних лікарень є суб’єктивною думкою Черняка, а не позицією редакції. Ніяких коментарів чи інтерпретацій у зазначеній публікації не допущено. Зміст висловлень передано дослівно.

Редакція “Думки” зазначає, що вважає заяву Тетяни Єгорової-Луценко спробою тиску на журналіста і залишає за собою право звернутися до правоохоронних органів та міжнародних організацій по підтримку.

У коментарі “Суспільне Харків” Юрій Ларін зазначив, що його позицію детально викладено в публікації видання. Нині журналіст чекає на висновки перевірки СБУ.

Liked the article?
Help us be even more cool!