ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Генштаб ЗСУ нагадує журналістам про особливі умови їх допуску на військові об’єкти

15.05.2017, 12:17

Генеральний штаб Збройних Сил України звернувся до Національної ради з питань телебачення і радіомовлення з проханням нагадати журналістам і працівникам медіа про затверджені особливі умови їх допуску на об’єкти Міноборони та Збройних Сил України. Про це йдеться у листі Генштабу ЗСУ на адресу Нацради.

Такий лист Генштаб надіслав у зв’язку із затриманням нещодавно знімальної групи одного із телеканалів поблизу військової частини.

Особливі умови допуску на об’єкти Міноборони та Збройних Сил України визначені Інструкцією про порядок допуску журналістів, працівників засобів масової інформації на об’єкти Міністерства оборони України та Збройних Сил України, затвердженою наказом Міноборони від 16.06.2012 № 399, що зареєстрований у Міністерстві юстиції України 09.07.2012 за № 1149/21461.

“Дотримання цих умов особливо важливе з огляду на активізацію диверсійних робіт країни-агресора як на об’єктах військової інфраструктури, так і  цивільних територіях держави. Фахівці засобів масової інформації мають розуміти, що порушення встановлених вимог щодо провадження журналістської діяльності на військових об’єктах можуть призвести до кримінальної відповідальності”, - зазначає Нацрада.

Національна рада звертає увагу телерадіоорганізацій і журналістів на необхідність дотримання вимог законодавства України у сфері телерадіомовлення щодо збору та оприлюднення інформації про військові об’єкти, а також вимог у сфері захисту інформації з обмеженим доступом. Крім цього, на прохання Генштабу ЗСУ регулятор нагадує, що в країні посилено режимні заходи в районах військових об’єктів.

Як повідомляв ІМІ, 24 квітня телеканал ZIK повідомив про затримання співробітниками СБУ знімальної групи програми військових розслідувань “Стежками війни” каналу неподалік селища Оржів (Рівненська область).

Міністерство оборони повідомило, що журналісти телеканалу ZIK здійснювали несанкціоновану відеозйомку військового режимного об'єкту за допомогою безпілотного літального апарату.

25 квітня знімальну групу після допиту в рівненській СБУ відпустили.

За фактом ситуації, яка мала місце з журналістами телеканалу, СБУ внесла до ЄРДР відомості про вчинення кримінального правопорушення за ознаками готування до диверсії за ч.1 ст. 14 (готування до злочину) та ст. 113 (диверсія) Кримінального кодексу України.

Керівництво медіахолдингу ZIK заявило, що затримана на Рівненщині знімальна група каналу не мала на меті скоєння злочинів проти держави.

Liked the article?
Help us be even more cool!