ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Генштаб закликає журналістів дотримуватися правил безпеки та одягати захисне спорядження

28.04.2023, 10:24
Фото – фейсбук Генштаб ЗСУ
Фото – фейсбук Генштаб ЗСУ

Генеральний штаб Збройних сил України закликає журналістів дотримуватися правил та рекомендацій щодо безпеки в зоні ведення бойових дій і за жодних обставин не нехтувати засобами індивідуального захисту. 

Про це повідомляється на фейсбук-сторінці Генштабу у зв'язку із загибеллю українського фіксера Богдана Бітіка, який загинув унаслідок російської атаки в Херсоні 26 квітня. 

“Ми наполегливо закликаємо дотримуватися правил та рекомендацій відповідних структур та посадових осіб Збройних Сил України щодо безпеки діяльності журналістів у зоні ведення бойових дій і за жодних обставин не нехтувати засобами індивідуального захисту”, – йдеться в повідомленні. 

Генштаб зазначає, що ЗСУ завжди відкриті до співпраці та готові сприяти “безпечній та ефективній діяльності журналістів”, адже їхня робота “є безцінною для фіксування злочинів держави агресора”.

Як повідомляв ІМІ, 26 квітня італійська газети La Repubblica повідомила про поранення свого кореспондента Коррадо Дзуніно внаслідок російської атаки. В момент атаки він був разом з фіксером Богданом Бітіком, який загинув.

Дзуніно розповів, що вони пройшли три блокпости, Богдан спілкувався з українськими військовими і їх пропустили без проблем. 

За даними джерел ІМІ в ЗСУ, Бітік був без бронежилета та одягнений лише в жилет з написом “Преса”. Водночас італійський кореспондент був у бронежилеті.

Правоохоронці розпочали досудове розслідування за фактом поранення журналіста італійської газети La Repubblica Коррадо Дзуніно. Кримінальне провадження розпочато за фактом порушення законів та звичаїв війни (ч. 2 ст. 438 КК України). 

Центр стратегічних комунікацій заявив, що Коррад Дзуніно ігнорував застереження українських військових: він не повідомив про свою роботу в місті відповідальних пресофіцерів та на місці проігнорував завчасні попередження українських військових про небезпеку.

Також, зазначає центр, Дзуніно як керівник був зобовʼязаний проконтролювати, щоб учасник його групи був не лише в жилеті з написом PRESS, а й з бронею всередині нього. Але італієць порушив правила поведінки для журналістів в умовах бойових дій.

Речниця оперативного командування “Південь” Наталія Гуменюк повідомила, що в Богдана Бітіка не було акредитації Збройних сил України.

Liked the article?
Help us be even more cool!