ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У загиблого фіксера La Repubblica не було акредитації ЗСУ – Гуменюк

27.04.2023, 16:38
Фото – La Repubblica
Фото – La Repubblica

В українського фіксера та продюсера італійської газети La Repubblica Богдана Бітіка, який загинув у Херсоні 26 квітня внаслідок російського обстрілу, не було акредитації Збройних сил України. Про це Суспільному повідомила речниця оперативного командування “Південь” Наталія Гуменюк.

За її словами, також група La Repubblica додатково не отримала дозвіл на роботу в “червоній зоні”.

“Дозволу в них не було, вони не зверталися до військових, проїхали в “червону зону” з порушенням правил. Якимось чином оминули блокпости”, – зазначила Гуменюк.

ОК “Південь” готує звернення до Генерального штабу з питанням про позбавлення акредитації знімальної групи.

Тіло Бітіка евакуювали та відвезли в морг для судмедекспертизи ще 26 квітня. Розпочато розслідування щодо порушення законів та звичаїв війни, повідомила виданню пресслужба Херсонської обласної прокуратури.

Як повідомляв ІМІ, 26 квітня італійська газети La Repubblica повідомила про поранення свого кореспондента Коррадо Дзуніно внаслідок російської атаки. В момент атаки він був разом з фіксером Богданом Бітіком, який загинув.

Дзуніно розповів, що вони пройшли три блокпости, Богдан спілкувався з українськими військовими і їх пропустили без проблем. 

За даними джерел ІМІ в Збройних силах України, Бітік був без бронежилета та одягнений лише в жилет з написом “Преса”. Водночас італійський кореспондент був у бронежилеті.

Правоохоронці розпочали досудове розслідування за фактом поранення журналіста італійської газети La Repubblica Коррадо Дзуніно. Кримінальне провадження розпочато за фактом порушення законів та звичаїв війни (ч. 2 ст. 438 КК України). 

Центр стратегічних комунікацій заявив, що Коррад Дзуніно ігнорував застереження українських військових: він не повідомив про свою роботу в місті відповідальних пресофіцерів. “А вже на місці проігнорував завчасні попередження українських військових про небезпеку та крики: “Danger, sir!” – заявив центр.    

Також, зазначає центр, Дзуніно як керівник був зобовʼязаний проконтролювати, щоб учасник його групи був не лише в жилеті з написом PRESS, а й з бронею всередині нього. Але італієць порушив правила поведінки для журналістів в умовах бойових дій.

Liked the article?
Help us be even more cool!