ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Freedom House: в Україні зростає обмеження свободи ЗМІ

05.07.2012, 03:38

Міжнарожна організація Freedom House заявляє, що простір свободи слова в Україні скорочується, а незалежність багатьох ЗМІ перебуває під загрозою. Про це йдеться у спеціальному звіті організації “Б’ючи на сполох: на захист демократії в Україні”, який був оприлюднений 5 липня 2012 року у Києві, повідомляє кореспондент ІМІ.

Виконавчий директор ІМІ Вікторія Сюмар причиною цього називає монополізацію медіа та, як наслідок, економічний тиск власників ЗМІ на журналістів.

«У нас абсолютно непрозорий ринок ЗМІ, ми не знаємо, хто реально стоїть за тими чи іншими медіа. Влада продовжує контролювати величезну частину державних та комунальних видань, які залишаються у вигляді пострадянського спадку в Україні. Ми бачимо подальшу концентрацію медіа-ресурсів в руках кількох людей, які або співпрацюють з владою, або є частиною влади. Це призводить до суттєвого погіршення контенту у центральних ЗМІ і дисбалансу в бік позиції влади. Такого дисбалансу, коли 70% влади і менше 30% опозиції, не спостерігали навіть у 2004 р. Це очевидно свідчить про наявність цензури через медіавласників, топ-менеджерів і т.д.», - зазначила  Сюмар.

Також Сюмар називає проблему непрозорості конкурсів на отримання цифрових частот: «В 2015 р. Україна перейде на цифровий формат телебачення. В результаті ми можемо отримати повністю монополізований ринок цифрового телерадіомовлення в Україні».

Крім того, Freedom House зазначає, що громадянське суспільство на сьогодні є єдиним чинником демократії, який показує певний прогрес.

«Низка нових громадських кампаній та ініціатив показують реальну спроможність українського громадянського суспільства організовувати та впливати. За всіма іншими складовими демократичного процесу ми констатували або стагнацію або регрес. Українське громадянське суспільство ще далеке від ідеалу, залишається доволі фрагментованим, розвиненим диспропорційно, залежним від спонсорів. Але завойовує нові позиції у стосунках з державою на різних рівнях. Останнім часом з’являється багато громадських ініціатив, які зосереджуються на суспільно значущих питаннях: вибори, моніторинг політичних процесів, захист європейського вибору України, екологічні проблеми, збереження історичного середовища та інші», - зазначив науковий директор Інституту Євроатлантичного співробітництва Олександр Сушко.

На його думку, уряд з цього питання проводить доволі суперечливу політику. «З одного боку нове законодавство, що регулює діяльність неурядових організацій, є позитивною зміною, створено більш сприятливі умови для діяльності громадських організацій. Проте рано говорити, наскільки цей закон буде ефективним. Уряд також намагається залучати громадськість до розробки певних рішень і моніторингу, але лише в тих випадках, де це вигідно самому уряду, тобто вибірково а то й імітаційно», - стверджує Олександр Сушко.

Також Freedom House називає такі негативні дії з боку влади, як вибірковість адміністративних заходів щодо окремих ініціатив громадського протесту та психологічний тиск на активістів через «профілактичні бесіди» зі співробітниками СБУ.

Фото - фонд "Відродження"

Liked the article?
Help us be even more cool!