ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Фоторепортери оголосили акцію під МВС через напад на кореспондента “Букв”

16.08.2021, 12:37
Олександр Кужельний, фото з Facebook
Олександр Кужельний, фото з Facebook

У вівторок, 17 серпня, об 11 годині біля Міністерства внутрішніх справ (Київ, вул. Академіка Богомольця, 10) пройде мовчазний протест фоторепортерів, які вимагатимуть безпеки для журналістів та покарання для нападників на працівників ЗМІ. Про це повідомляється на сторінці події у Facebook.

Приводом для акції став напад на фотокореспондента “Букв” Олександра Кужельного, який трапився 14 серпня в центрі Києва одразу після акції біля Офісу президента.

Організатори нагадують, що за даними Інституту масової інформації, лише за 7 місяців 2021 року було майже 90 випадків фізичної агресії щодо журналістів по всій країні, понад 10 випадків побиття

“І, як ми знаємо з практики, правоохоронці не надто люблять починати кримінальні провадження саме за журналістськими статтями – 171 або 345-1 Кримінального кодексу. Ще менше цих справ доходить до судів. А засудження нападників до реальних покарань – це радше виключення з правил. Історії наших колег Сергія Нужненка, Владислава Красінського, Дмитра Реплянчука, журналістів Bihus.Info, колег з проєкту «Схеми» й десятків інших по всій країні лише доводять це: за погрози, знищення майна, побиття журналістів майже ніколи не настає кримінальна відповідальність”, – ідеться в анонсі.

Репортери вимагають, щоб випадки нападів на журналістів розслідували максимально якісно і об’єктивно. 

“Ми вимагаємо, аби суди перестали імітувати правосуддя. Ми вимагаємо реального покарання для тих, хто перешкоджає роботі журналістів. Ми переконані: поки немає вироків для нападників – журналістика і журналісти у серйозній небезпеці. Адже безкарність породжує лише безкарність”, – підсумовують організатори акції.

Як повідомляв ІМІ, у суботу, 14 серпня, у центрі Києва невідомі побили фотокореспондента видання “Букви” Олександра Кужельного. Це трапилося після акції протесту під Офісом президента, яку висвітлював Олександр. 

Під час акції, за словами Олександра, невідомий у балаклаві підійшов до нього, спитав, що він тут робить, та в імперативній формі переконував піти. Після цього інциденту кореспондент вирішив поводитися обережніше і швидко залишити місце після того, як акція завершиться. Однак після завершення акції його наздогнала група людей, вони почали агресивно вимагати видалити фото і напали на кореспондента.

Двом нападникам оголосили підозру за ч. 2 ст. 345-1 (Погроза або насильство щодо журналіста) Кримінального кодексу України.

 

Liked the article?
Help us be even more cool!