ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Фонд "Відродження" повідомляє про скоординовану інформкампанію проти антикорупціонерів

26.05.2017, 16:15

Міжнародний фонд “Відродження” повідомляє про скоординовану інформаційну кампанію проти громадських експертів, що працюють у сфері антикорупційної політики, насамперед – керівників ГО “Центр протидії корупції”. Фонд вимагає від влади зупинити порушення прав людини та поважати приватне і сімейне життя. Про це йдеться у заяві фонду, повідомляє “Детектор медіа”.

У заяві зазначається, що після Революції гідності Україна досягла помітного прогресу у впровадженні антикорупційної політики завдяки громадським об’єднанням разом з прогресивними урядовцями та парламентарями.

Але сьогодні, зауважує фонд, співпраця держави і громадськості у справі подолання корупції в Україні стикається з дедалі відчутнішими загрозами.

“Протягом кількох останніх тижнів розгорнулася скоординована інформаційна кампанія, метою якої є підрив репутації низки громадських експертів, що працюють у сфері антикорупційної політики, насамперед – керівників ГО “Центр протидії корупції”. Головним інструментом даної кампанії є персональна інформація, отримання, збереження та захист якої належить до виключної компетенції державних органів. Чинне законодавство не передбачає передачу такої інформації на запит приватним чи юридичним особам, тому ми маємо всі підстави вважати, що ці дані отримані з порушенням вимог чинного законодавства України”, - йдеться у заяві.  

Фонд закликає владу, “яка допустила публічне і систематичне використання конфіденційної інформації та маніпулювання нею для компрометації громадських активістів, негайно зупинити це порушення права людини на повагу до приватного і сімейного життя і забезпечити безумовний захист цього права надалі”.

Також фонд закликає громадських активістів, особливо тих, хто працює над виявленням корупції високопосадовців, дотримуватись максимально збалансованого інформування про можливі факти корупції, уникати маніпуляцій та використання неперевірених фактів.

“Ми вважаємо, що ніхто не може бути поза критикою, однак будь-яка критика не повинна спрямовуватись на руйнацію інститутів держави, громадянського суспільства та подальше поширення атмосфери цинізму та недовіри в суспільстві”, - йдеться у заяві.

Крім того, у фонді зазначають з посиланням на Європейський суд з прав людини, що прийнятний ступінь суспільного інтересу до приватного життя політиків та посадовців є істотно вищим, аніж ступінь дозволеного законом інтересу до життя інших громадян, в тому числі експертів громадських організацій.

“Тож ми не можемо виправдати спроби втручання у життя громадських активістів немовби аналогічним інтересом цих активістів та медіа до життя посадовців, що виконують функції управління державою”, - йдеться у заяві.

Водночас фонд підтримує запит суспільства на прозорість доходів і витрат громадських об’єднань незалежно від сфери діяльності. Фонд вітає і заохочує практику тих ГО, які публікують свої щорічні звіти у відповідності з міжнародно прийнятими стандартами прозорості й відкритості.

“Міжнародний фонд “Відродження” відповідально заявляє, що всі підтримані Фондом проекти  ГО “Центр протидії корупції” виконані згідно з міжнародними стандартами належного проектного управління, відповідно до затверджених бюджетів і мають прозору звітність.

Ми сподіваємось, що відповідні державні органи нададуть відповідь щодо причин, що зумовили неодноразове незаконне використання та маніпуляцію даними, захист яких є невід’ємною складовою демократичного державного управління.

Це необхідно зробити задля збереження єдності суспільства та формування атмосфери довіри, без чого неможливі ані демократичні реформи, ані ефективна протидія зовнішнім загрозам”, - йдеться у заяві.

Як повідомляв ІМІ, 4 травня було оприлюднено листа за підписом 20 депутатів, які є членами Європейського парламенту і учасниками неформальної групи “Друзі європейської України”. У листі депутати закликають українську владу скасувати електронне декларування для громадських активістів, які займаються протидією корупції.

30 березня в Україні набув чинності закон про внесення зміни до статті 3 Закону України “Про запобігання корупції”, згідно з яким члени антикорупційних громадських організацій зобов'язані подавати електронні декларації.

27 березня Президент України Петро Порошенко підписав закон про внесення зміни до статті 3 Закону України “Про запобігання корупції”, згідно з яким члени антикорупційних громадських організацій зобов'язані подавати електронні декларації.

27 березня Президент Петро Порошенко повідомив представникам громадських організацій, з якими провів зустріч, що планує підписати закон про внесення змін до е-декларування, але хоче створити робочу групу, яка перегляне суперечливі правки до нього.

Закон розкритикували низка країн (зокрема, Канада, США, ЄС) та неурядових організацій Freedom House, міжнародний фонд “Відродження”, Human Rights Watch, Реанімаційний Пакет Реформ, Українська Гельсінська спілка з прав людини, Інституту масової інформації.

Liked the article?
Help us be even more cool!