ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Фільм литовського режисера "Маріуполіс 2" здобув нагороду Європейської кіноакадемії

12.12.2022, 10:02
Фото: Arno Strumilos
Фото: Arno Strumilos

Кінострічка литовського режисера Мантаса Кведаравічюса "Маріуполіс 2" про життя маріупольців під російськими бомбардуваннями отримала премію Європейської кіноакадемії як найкращий документальний фільм 2022 року.

Про це повідомила Європейська кіноакадемія у Twitter 11 грудня, пише Громадське.

"[Фільм] з величезною силою та чутливістю зображує життя, що триває серед бомбардувань, і розкриває образи, в яких поєднані трагедія й надія", – зазначили організатори премії. 

Продовження кінострічки "Маріуполіс", яка вийшла в прокат у 2016 році, Мантас Кведаравічюс почав робити після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Коли литовець працював кінодокументалістом у Маріуполі, росіяни викрали його та вбили. 

Документальний фільм "Маріуполіс 2" вже створили близькі та колеги режисера з врятованих фрагментів відео.

У сюжеті кінострічки "Маріуполіс" (2016) – розповідь про життя сучасного Маріуполя в контексті історії: перебування старовинного грецького міста на межі двох світів, європейського та російського, яке відчувало на собі подих бойових дій, розпочатих 2014 року.

Як повідомляв ІМІ, про загибель у Маріуполі Мантаса Кведаравічюса стало відомо на початку квітня. Спочатку повідомлялося, що в його машину влучила ракета. Згодом з'явилась інформація, що його захопили та вбили російські військові.

Про обставини загибелі Кведаравічюса повідомила уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова. За даними омбудсмена, він потрапив у полон до рашистів, які згодом його розстріляли. "Тіло режисера окупанти викинули на вулицю. Його дружина, ризикуючи життям, вивезла тіло з блокованого міста та привезла до Литви. Справжня причина загибелі режисера раніше не озвучувалася заради її безпеки", – йдеться в повідомленні.

Журналісти Проекта з'ясували, що литовського режисера Мантаса Кведаравічюса вбили у квітні, коли він намагався вивезти з Маріуполя трьох жінок, одна з них мала місячну дитину. До його вбивства може бути причетний ополченець із так званої "ДНР" Павло Мусієнко (позивний Паштет).

Liked the article?
Help us be even more cool!