ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

ФБР: Близькі до РФ структури створили сайти-клони понад 10 провідних медіа Європи

Структури, близькі до уряду Росії, створювали сайти-двійники провідних медіа Європи, щоб поширювати дезінформацію та проводити “психологічні операції”. 

Про це повідомила литовська редакція Delfi з посиланням на документ у 277 сторінок, який ФБР подало до американського суду в справі про спробу втручання у вибори президента США. 

За даними відомства, всього було створено дзеркала щонайменше 14 європейських медіа. Крім самого видання Delfi, були ще:

  • німецькі Der Spiegel, Bild, T-Online, Die Welt, Frankfurter Allgemeine Zeitung та Süddeutsche Zeitung;
  • французькі Le Monde та Le Parisien; 
  • британські Daily Mail, Reuters;
  • італійська La Repubblica; 
  • “Українська правда”.

Також дзеркала створили для деяких близькосхідних медіа. Домени були зареєстровані через американські компанії. Для цього використовувалися підроблені особи та адреси на захищеному поштовому сервісі Proton. Оплата реєстрації фальшивих дзеркал проводилася через криптовалюти з кількох гаманців. 

Проаналізувавши дані перекладів, ФБР виявило, що ці гаманці пов'язані з людиною, яка під час реєстрації на криптобіржах використовувала російські документи й заходила туди з російської IP-адреси. Цю людину в доповіді називають Костянтином (ймовірніше, йдеться про громадянина РФ, який є співробітником RT, Костянтина Калашнікова. – Ред.). 

Підробка сайту Delfi

Два сайти, що мімікрують під ресурси Delfi, були зареєстровані між 26 червня та 2 жовтня 2022 року. 

Як стверджує ФБР, вони працювали за адресами delfi.top та delfi.today. Це домени зареєстрував користувач, який вказав місце проживання в Німеччині й використовував німецьку IP-адресу, а її криптогаманець входить до набору, який фінансує Костянтин. Ще одне фальшиве дзеркало, сайт delfi.life, було зареєстроване іншим користувачем. ФБР не наводить подробиць про його діяльність, а також не вказує часу та способу реєстрації, проте також пов'язує цю “онлайн-персону” з Костянтином. 

Користувач використовував ті самі компанії для реєстрації доменного імені, а також створював клони тих самих медіа, що і його колеги. 

За даними ФБР, на момент підготовки документа з трьох підроблених сайтів Delfi працював лише один – delfi.top. 

Нині жоден з них не відкривається. Редакції не вдалося вивчити зміст цих сайтів. У популярних інтернет-архівах немає копій їхніх сторінок. 

Delfi виявився єдиним порталом новин із країн Балтії, який, за даними ФБР, став мішенню цієї операції Кремля. Також зловмисники створили фальшиві дзеркала платформи ManaBalss – manabalss.li та musubalss.org. Нині вони також недоступні. 

З вивчених ФБР документів випливає, що основною метою масштабної операції була Німеччина.

“Насамперед нам необхідно дискредитувати США, Велику Британію та НАТО, а по-друге, переконати німців виступити проти “неефективної” політики санкцій”, – цитує відомство листування організаторів. 

Також у межах операції планувалося “нагнітати внутрішню напруженість”, “впливати на реальні конфлікти” та “штучно створювати конфліктні ситуації” за допомогою поширення фейкового контенту та коментарів у соціальних мережах. 

Про виявлення мережі з більш ніж 60 підроблених сайтів європейських ЗМІ у 2022 році повідомляла компанія Meta, якій належать соцмережі Facebook та Instagram. Експерти називали ті самі три підроблені сайти Delfi, що й зараз ФБР. Як пояснювало видання “Проверено”, російська пропаганда активно використовує матеріали, які випускає під виглядом публікацій відомих іноземних медіа. Це дозволяє переконати непідготовленого читача в достовірності поширюваної інформації. Пропагандисти, зокрема, створюють сайти, що мімікрують під медіа, для “легалізації” фейків.

Що передувало

Як повідомляв ІМІ, 4 вересня 2024 року міністерство фінансів США запровадило санкції стосовно 10 людей та двох організацій через спроби Росії “зловмисно впливати” на цьогорічні президентські вибори в Америці. 

Під санкції потрапили: медіагрупа “Россия сегодня” та п’ять її дочірніх компаній; агентство РИА Новости; медійні компанії RT, TV-Новости, Ruptly та Sputnik; головна редакторка RT Маргарита Симоньян, її заступники Єлизавета Бродська, Андрій Кияшко та Антон Анісімов, менеджер цифрових проєктів RT Костянтин Калашніков та співробітниця відділу медіапроєктів Олена Афанасьєва.

США звинуватили Росію в спробах впливу на президентські вибори 2024 року через підконтрольні Кремлю медіа й інтернет-платформи, метою яких є введення в оману американських виборців, щоб ті несвідомо споживали дезінформацію й російську пропаганду. Зокрема, йдеться про використання RT (Russia Today). 

У зв'язку з цим міністерство оголосило обвинувальний акт проти двох громадян Росії, які є співробітниками RT, – 31-річного Костянтина Калашнікова й 27-річної Єлени Афанасьєвої. Їх підозрюють у “змові з метою порушення акта про реєстрацію іноземних агентів і відмивання грошей” і звинувачують в участі в схемі, спрямованій на “створення й поширення контенту з прихованими російськими меседжами серед американської аудиторії”. Бюджет схеми становив $10 мільйонів.

Liked the article?
Help us be even more cool!