ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

США про втручання у вибори: RT витратила $10 млн на створення проросійського контенту

05.09.2024, 16:00
Ілюстрація ІМІ

США звинуватили Росію в спробах впливу на президентські вибори 2024 року через підконтрольні Кремлю медіа й інтернет-платформи, метою яких є введення в оману американських виборців, щоб ті несвідомо споживали дезінформацію й російську пропаганду. Зокрема, йдеться про використання RT (Russia Today). 

Про це йдеться в релізі міністерства юстиції, оприлюдненому 4 вересня, повідомляє Радіо Свобода.

Зокрема, повідомляється, що за допомогою RT пропагувались антиамериканські меседжі й контент і просувалися мережі фейкових сайтів і акаунтів у соцмережах, що поширювали відповідні заяви. Зазвичай ці мережі зосереджувалися на контроверсійних політичних темах на кшталт міграції й злочинності. Американці, що переглядають цей контент, можуть не здогадуватися, що він був створений або просувається Кремлем.

У зв'язку з цим міністерство оголосило обвинувальний акт проти двох громадян Росії, які є співробітниками RT, – 31-річного Костянтина Калашнікова й 27-річної Єлени Афанасьєвої. Їх підозрюють у “змові з метою порушення акта про реєстрацію іноземних агентів і відмивання грошей”. Їх звинувачують в участі в схемі, спрямованій на “створення й поширення контенту з прихованими російськими меседжами серед американської аудиторії”. Бюджет схеми становив $10 мільйонів.

У міністерстві оголосили про вилучення 32 інтернет-доменів, які використовувалися для “іноземних кампаній зловмисного впливу, керованих російським урядом”, повідомив директор ФБР Крістофер Рей. 

Російські компанії, підконтрольні адміністрації президента РФ, використовують ці домени для прихованого поширення російської державної пропаганди, щоб вплинути на президентські вибори, на зменшення міжнародної підтримки України й сприяти проросійським політикам і інтересам, зазначають у міністерстві юстиції.

США “не терпітимуть спроб зловживання вільним обігом ідей у нашій країні для прихованого просування власної пропаганди з боку авторитарного режиму”, заявив генпрокурор Меррік Ґарленд і додав, що розслідування справи триває. Калашніков з Афанасьєвою наразі на волі.

Уряд Росії назвав рішення мінʼюсту США “полюванням на відьом”, націленим на залякування американської громадськості, і заявив, що вживатиме заходів проти американських медіа у відповідь на дії Вашингтона проти RT.

“На дії уряду Сполучених Штатів, що прямо суперечать його обвʼязкам у сферах забезпечення вільного доступу до інформації й плюралізму в медіа, буде відповідь”, – заявила 5 вересня речниця російського міністерства іноземних справ Марія Захарова.

Як повідомляв ІМІ, 4 вересня 2024 року міністерство фінансів США запровадило санкції стосовно 10 людей та двох організацій через спроби Росії “зловмисно впливати” на цьогорічні президентські вибори в Америці. 

Під санкції потрапили: медіагрупа “Россия сегодня” та п’ять її дочірніх компаній; агентство РИА Новости; медійні компанії RT, TV-Новости, Ruptly та Sputnik; головна редакторка RT Маргарита Симоньян, її заступники Єлизавета Бродська, Андрій Кияшко та Антон Анісімов, менеджер цифрових проєктів RT Костянтин Калашніков та співробітниця відділу медіапроєктів Олена Афанасьєва.

Марія Ігнатьєва, Катерина Дячук

Liked the article?
Help us be even more cool!