ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

"Етапування до РФ – один з методів політичного переслідування": "Репортери без кордонів" про Ірину Данилович

"Репортери без кордонів" засуджують етапування громадянської журналістки Ірини Данилович з Криму до РФ і вимагають звільнити журналістку.

Про це йдеться в заяві організації.

Там зауважили, що попередньо заплановане на 17 липня етапування окупанти перенесли через вибух на Кримському мосту. Незважаючи на протести її адвоката, 24 липня журналістку все-таки доправили до в'язниці в Краснодарі.

"Це етапування до Росії, яке є одним з методів політичних репресій, що тривають на півострові з 2014 року, загрожує іншим журналістам, ув'язненим у Криму.  Ми засуджуємо цей метод, який порушує Женевську конвенцію і спрямований на ізоляцію журналістки від її рідних та адвокатів. Ірина Данилович та її українські колеги, ув'язнені на окупованій території та в Росії, мають бути негайно звільнені", – заявила Жанна Кавельє, голова офісу РБК у Східній Європі та Центральній Азії.

"Репортери без кордонів" зазначають, що стан здоров'я журналістки у в'язниці різко погіршився, проте тюремники продовжують відмовляти їй у доступі до належної медичної допомоги. Вона майже оглухла на ліве вухо та страждає на постійні головні болі й свист у вухах, що призводить до втрати свідомості. Ірина Данилович написала з в'язниці, що на її прохання про лікування адміністрація колонії відповіла: "Краще поріж собі вени".

Як повідомляв ІМІ, 29 червня 2023 року стало відомо, що підконтрольний Росії Верховний суд Криму змінив вирок (скоротив на місяць) Ірині Данилович, яку в грудні 2022 року засудили до семи років позбавлення волі за звинуваченням у зберіганні вибухового пристрою. 

Ірину Данилович російські силовики заарештували 29 квітня 2022 року в окупованому Криму. Її затримали, коли вона їхала з роботи дорогою з Коктебеля до Феодосії. У її будинку в селі Владиславівка провели обшук, вилучили телефон і ноутбук.

3 липня низка правозахисних організацій висунули вимогу до російської влади звільнити засуджену в Криму громадянську журналістку Ірину Данилович, а Україну закликали внести її до списку на обмін та перешкоджати її етапуванню до Росії.

27 червня 2023 року стало відомо, що громадянську журналістку та медсестру Ірину Данилович етапували до Росії.

Liked the article?
Help us be even more cool!