ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Ексспівробітникам СБУ, які переслідували кримську журналістку, оголосили підозру

20.12.2022, 10:12
Фото – qha.com.ua
Фото – qha.com.ua

Прокуратура Автономної Республіки Крим оголосила підозру в державній зраді двом колишнім співробітникам Служби безпеки України, які причетні до незаконного переслідування журналістки Крим.Реалії Анни Андрієвської. Про це повідомляється в телеграм-каналі прокуратури.

“Вказані фігуранти також причетні до незаконного кримінального переслідування кримської журналістки Анни Андрієвської через її статті, де об’єктивно висвітлювалися події на території півострова. Задля психічного тиску на журналістку, “слідчі” проводили ряд обшуків за місцем її проживання, батьків та друзів. Були створені умови, за яких вона була вимушена залишити Крим. Пізніше окупаційні правоохоронці “заочно повідомили про підозру” Андрієвській”, – зазначила прокуратура та нагадала, що за цими фактами їм було повідомлено про підозри в перешкоджанні законній діяльності української журналістки (ч. 2 ст. 171 КК України) та порушенні недоторканності житла (ч. 2 ст. 162 КК України).

Фігурантам оголошено про підозру в державній зраді (ч. 1 ст. 111 КК України) після того, як слідство встановило, що вони після окупації півострова ЗС РФ у 2014 році зрадили присягу на вірність українському народові та перейшли на службу до ФСБ Росії. 

“Пізніше підозрювані були призначені на різні посади слідчого відділу окупаційного УФСБ Росії по Республіці Крим. Своїми діями та рішеннями вони сприяли реалізації політики держави-окупанта щодо переслідування проукраїнськи налаштованого населення півострова”, – зазначила прокуратура. Санкція статті про держзраду передбачає до 15 років позбавлення волі.

Як повідомляв ІМІ, 13 березня 2015 року у квартирах батьків журналісток Центру журналістських розслідувань Анни Андрієвської та Наталії Кокоріної співробітники ФСБ Росії провели обшуки в межах кримінальної справи, порушеної за статтею 280.1 КК РФ (публічні заклики до порушення територіальної цілісності Росії) у зв'язку з публікацією на сайті матеріалу Анни Андрієвської про волонтерів батальйону “Крим”. 

У квітні 2015 року прокуратура АРК, створена при Генпрокуратурі України, відкрила кримінальне провадження за фактом незаконного обшуку у квартирі Анни Андрієвської з боку співробітників ФСБ.

У червні 2019 року Солом'янський районний суд міста Києва зобов'язав РФ виплатити понад один мільйон гривень компенсації журналістці Анні Андрієвській, яка змушена була покинути окупований Крим і зазнала переслідувань з боку ФСБ.

Liked the article?
Help us be even more cool!