ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Експрацівник СБУ подав позов проти видання "Ґрати" за згадку його імені

31.05.2021, 16:20
Фото - фейсбук Ґрат
Фото - фейсбук Ґрат

Інтернет-видання “Ґрати” повідомило, що колишній співробітник Служби безпеки України Дмитро Кузька подав судовий позов проти редакції та кореспондентки Ганни Соколової за згадку його імені в статті “Затримали людину, а повернули труп”. Двох співробітників СБУ п'ятий рік судять за звинуваченням у катуваннях жителя Донецька”. 

Про це повідомляється на сайті видання 29 травня.

Як пише видання, Кузька також подав позов проти адвокатського об'єднання “Рух” і трьох адвокатів у справі. Редакція і журналістка отримали сповіщення суду.

Кузька наполягає, що згадка його імені в статті завдало йому моральної шкоди та вимагає 100 тисяч гривень.

Кореспондентка Ганна Соколова написала в своєму матеріалі про загибель жителя Донецька Олександра Агафонова восени 2014 року. 

“Його затримали на блокпості на виїзді з Ізюма Харківської області, запідозривши у співпраці з бойовиками, і доставили в ізюмський райвідділ міліції. Щоб допитати Агафонова, з Краматорська приїхали двоє співробітників Служби безпеки України - капітан Дмитро Кузька і підполковник Юрій Пухов. Вони відвезли Агафонова в будівлю ізюмського відділ СБУ і через три години повернули його в райвідділ міліції. Там йому стало погано, міліціонери викликали швидку. Але Агафонова не врятували - медпрацівники зафіксували смерть від численних травм голови і всього тіла”, - розповіла редакція.

Військова прокуратура сил антитерористичної операції висунула проти Кузька і Пухова звинувачення в перевищенні влади або службових повноважень працівником правоохоронних органів, що спричинило за собою серйозні наслідки; тортурах та залишенні в небезпеці, що спричинило смерть людини.

Обвинувачені заперечують провину. У 2014 році обох відсторонили від роботи в СБУ на час розслідування. Потім керівництво СБУ звільнило Кузька. У вересні 2019 року справу почали слухати в Орджонікідзевському райсуді Харкова.

Стаття Соколової про цю справу була опублікована на сайті “Ґрат” 6 травня 2020 року. У ній журналістка описала обставини справи і судовий процес, представивши позиції всіх сторін, зокрема обвинувачених. Редагував текст головний редактор видання Антон Наумлюк.

Як пише видання, Дмитро Кузька, “не пред'являючи претензій до змісту статті”, наполягає на необхідності заборони згадки його імені серед обвинувачених до винесення рішення суду. 

“Він вважає, що в статті міститься фактичне твердження про скоєння ним ряду злочинів, за якими ще не було винесено судових рішень. Він також стверджує, що публікація викликала у нього “щоденні думки і переживання щодо опублікованої інформації, настороженість, тривогу ..., тяжкість виконання щоденних обов'язків, переживання психологічного дискомфорту” та інші негативні реакції”, - зазначила редакція.

Редакція заявила, що має намір представити свою позицію, погодивши її з іншими відповідачами, в суді.

Також редакція заявила, що текст статті авторства Ганни Соколової написаний в повній відповідності до стандартів журналістики. 

“Авторка не допустила суб'єктивних оцінок, жодного разу не назвала підсудних винними, і всі твердження підтвердила документами справи або юридичною оцінкою адвокатів по обидва боки”, - йдеться у повідомленні.

Liked the article?
Help us be even more cool!