ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Експерт ІМІ: «Не можна говорити про об’єктивність ЗМІ, коли редакційна політика «прописана у головах власників»

30.01.2017, 16:13

Представник Інституту масової інформації Роман Кабачій виступив у ролі модератора дискусії під назвою «Кому слугує «четверта влада»? Медіа у пошуку шляху між інтересами та спокусою популізму», котра відбулася в рамках ювілейного Х-го Форуму «Європа-Україна», що відбувся у Ряшеві (Rzeszów), Польща 27-28 січня.

У вступному слові експерт ІМІ зазначив, що в Україні, за дослідженням ІМІ у співпраці з німецьким офісом «Репортерів без кордонів», рівень концентрації ЗМІ в руках великих власників досягає ¾ кількості. «Через те, що у більшості ЗМІ редакційна політика залишається абстрактним поняттям і «прописана» лише в головах власників чи топ-менеджменту, журналісти і редактори постійно перебувають у ситуації самоцензурування, – сказав Кабачій. – Ситуацію погіршує засилля крипто-реклами, званої в Україні «джинсою». ЗМІ дискредитують самі себе, розміщуючи замовні статті і сюжети, іноді на тривалій основі».

У контексті даної ситуації, котра нині виглядає навіть гірше, ніж 10 років тому, Кабачій процитував главу ГО «Детектор медіа» Наталію Лігачову, яка оцінює її як «свободу корупційних можливостей». «Якщо раніше можна було говорити про олігархічний плюралізм – ЗМІ різних олігархів по-різному оцінюють подію, то тепер схиляються до тієї опції, яка поставить більше грошей», – резюмував експерт ІМІ.

Народний депутат України Дмитро Добродомов, котрий також брав участь у дискусії, розповів про різниці у ситуації зі свободою слова загальноукраїнських ЗМІ і регіонів, приміром Львова, де ЗМІ – на його думку – почувалися вільнішими. Проте назагал, говорить екс-журналіст, політики в Україні використовували і далі використовують ЗМІ як інструмент, а не як бізнес.

Виступає Кшиштоф Сковронський

Польські учасники дискусії – публіцист Броніслав Вільдштейн та голова Товариства Польських журналістів Кшиштоф Сковронський зупинилися на популізмі як на проблемі ЗМІ, – на їхню думку, до популізму скочуються ті ЗМІ, котрі далекі від реальних запитів населення, і власне тому перетворюються на інструментарій політиків.

Також у розмові взяли участь видавець Хосе Луіс Барсело (Іспанія) та Ґуллівер Краґґ, який представляв «France 24».

Говорить Ґуллівер Краґґ.

Організатором Форуму Україна-Європа є Фонд Інститут Східних Студій з Варшави (скорочена назва Східний інститут), котрий проводить також щорічний Економічний форум у Криниці. Очолює Інститут Зиґмунт Бердиховський.

ІМІ

Фото надане Прес-службою Х-го Форуму «Європа-Україна».

Liked the article?
Help us be even more cool!