ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Ексдиректорка Печерського ліцею передавала інформацію про ЗСУ ексведучому Юрію Коту – обвинувальний акт

14.10.2022, 17:40
Фото – фейсбук Алли Душкіної
Фото – фейсбук Алли Душкіної

Солом’янський районний суд Києва почав розглядати по суті справу ексдиректорки Печерського ліцею Алли Душкіної, звинуваченої в державній зраді. Вона надсилала в телеграм колишньому телеведучому каналу "Інтер" Юрію Коту інформацію військового характеру, розголошення якої могло завдати шкоди обороноздатності України, повідомляє "Судовий репортер".

Як пише видання, Душкіна брала участь у засіданні через відеозв’язок, перебуваючи десь за кордоном. Її місце перебування на момент засідання не було відоме навіть суддям. Жінка раніше відмовилася розголошувати його в присутності преси.

З обвинувального акта, який зачитав прокурор Микола Стьопін, вбачається, що після 24 лютого 2022 року, перебуваючи в смт Коцюбинське, Душкіна, маючи проросійські погляди, через телеграм передавала інформацію військового характеру Юрію Коту, який після Революції гідності виїхав до Росії. 

Наприклад, 18 березня вона надіслала Коту інформацію про наявність постів ЗСУ, кількість особового складу та військової техніки на головних дорогах, що ведуть до міста Києва, тривалість комендантської години, організацію роботи патрулів тероборони й присутність підрозділів ЗСУ в місті Вишгород.

19 березня обвинувачена написала Коту про розташування підрозділів Першої танкової бригади та неможливість її залучення до оборони Києва. Також Душкіна начебто поділилась особистими спостереженнями за українськими військовими й повідомила про їхню відсутність у смт Коцюбинське. Через кілька годин того ж дня жінка інформувала Кота про настрої тероборони й наявність зброї.

Крім того, 21 березня Душкіна передала інформацію про географічні особливості заплави річки Ірпінь та можливість їхнього військового використання для зупинення наступу противника. Після обіду того ж дня вона написала про блокпости ЗСУ на вулицях Києва. 25 березня вона в листуванні з Котом начебто побажала сил російському президенту Путіну, зізналася, що молиться за нього і хоче, щоб він переміг.

Дії жінка кваліфікуються як державна зрада в умовах воєнного стану. Їй загрожує 15 років ув’язнення або довічне.

Під час судового засідання Душкіна сказала, що її "не цікавить суть обвинувачення", і додала, що "все заперечує".

До наступного засідання прокурор має підготувати список доказів і перелік своїх свідків.

Як нагадує видання, влітку обвинувачену Душкіну звільнили із СІЗО під заставу в 500 тисяч гривень. Як з’ясувалося, її відпустили без електронного браслета. Прокурор пояснив, що браслет на той час не видавався, оскільки центр, що відстежує і отримує сигнали щодо переміщення браслетів, не працював через небезпеку для співробітників у зв’язку з повітряними тривогами. Опинившись на свободі, на наступні судові засідання Душкіна вже не приходила і, як виявилося, 20 липня виїхала за кордон. 

Як повідомляв ІМІ, у серпні 2022 року колишньому українському телеведучому, а нині російському пропагандисту Юрію Коту оголосили підозру в держзраді. За даними СБУ, Юрій Кот займався інформаційним викривленням подій на Євромайдані. Крім того, він підбурював до міжетнічних конфліктів, розпалював сепаратистські настрої серед українців та формував хибний образ частини українського населення як "націонал-фашистів".

Від початку повномасштабної російської агресії Юрій Кот також підтримує дії російської влади, про що публічно заявляє, зокрема, у своєму телеграм-каналі "Юрий Кот – Быть добру!". Там він подає викривлену інформацію щодо історичних та політичних фактів і поширює прокремлівські наративи, дискредитуючи українців.

Liked the article?
Help us be even more cool!