ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Джерело УП: Кібератака ГУР паралізувала роботу ключових банків платіжних систем Росії

Головне управління розвідки Міноборони України 23 липня розпочало масштабну кібератаку, яка паралізувала роботу ключових банківських установ та платіжних систем по всій території Росії. 

Про це повідомляє “Економічна правда” з посиланням на співрозмовника УП в ГУР. 

Клієнти найбільших банків, таких як Сбербанк, Альфа-банк, Райффайзен банк та ВТБ зіткнулися з проблемами чи неможливістю скористатися онлайн-банкінгом та цифровими послугами.

Також, за словами співрозмовника видання, заблоковано або відчутно порушено роботу національних платіжних систем росіян Системи швидких платежів “СБП” та Національної системи платіжних карт “НСПК”.

Кібератака зачепила й мобільних операторів, що призвело до перебоїв у роботі мобільного зв'язку та інтернету: постраждали “Білайн”, “Мегафон”, “Теле2” та “Ростелеком”.

Російська влада визнала факт кібератаки, назвавши її справою рук “політично мотивованих хакерів”. В українській розвідці зазначають, що атака ще триває і далека до свого завершення.

Представники ГУР з гумором прокоментували ситуацію, зазначивши, що в такий спосіб вони допомагають Росії здійснити “повернення до витоків” та відмовитися від “ворожих ліберальних цінностей”, таких як онлайн-сервіси та інтернет. Вони жартома запропонували росіянам перейти на дерев'яні рахівниці, паперові абонкнижки та наскельний бухгалтерський живопис.

Як повідомляв ІМІ, волонтерська хакерська спільнота разом з кіберфахівцями ГУР 15 липня атакувала близько 100 російських вебресурсів.

У червні 2024 року розвідка заявила, що з початку повномасштабного вторгнення фахівці провели понад пів сотні кібероперацій на території РФ, від яких росіяни захищаються дуже невдало.

Liked the article?
Help us be even more cool!