ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Дискредитує ЗСУ: блогер Філімоненко знявся в пропагандистському фільмі "Первого канала"

Блогер Всеволод Філімоненко знявся в пропагандистському фільмі, спрямованому на дискредитацію ЗСУ, що днями вийшов в ефірі російського "Первого канала". Фільм виробив російський продакшн "Ковчег", продюсер – Олексій Кошевий, пише "Детектор медіа".

У 45-хвилинній стрічці під назвою "Зеленський і його бойові наркомани", в якій роспропагандисти розповідають глядачам про "тотальну наркотизацію української армії", Філімоненка представлено як "активіста Євромайдану". 

"За кілька років після державного перевороту Філімоненку довелося тікати з України. Лише опинившись у Швеції, він вирішив розкрити одну з таємниць шаленої відваги протестувальників на Майдані і їхнього бажання перемогти. Навіть ціною власного життя", – йдеться у фільмі. 

За словами Філімоненка, на Майдан тоді "масово і в необмеженій кількості постачали наркотики", а в чай, який роздавали протестувальникам, додавали допінг.

"Після нього не хотілося спати, хотілося протестувати, скакати, вступати в сутички з поліцією, з’явилася досить висока активність", – розповідає Філімоненко. 

На пропагандистську стрічку за участю Філімоненка звернув увагу керівник Центру протидії корупції (ЦПК) Віталій Шабунін, якого обвинувачували в побитті Філімоненка. 

"Журналіст", за "перешкоджання роботі" якому мене саджала попередня влада, знявся в "документалці" російського Первого канала (ОРТ) – "Зеленский и его боевые наркоманы", – класичній російській пропаганді проти ЗСУ. Арсен Аваков, Юрій Луценко, як справи? Подобається ваш "журналіст" – жертва антикорупціонера? Ви співавтори цього лайна, бо кілька років легалізовували закінченого провокатора, щоб посадити мене", – написав Шабунін.

Справа проти Віталія Шабуніна

Як повідомляв ІМІ, 8 червня 2017 року в Києві біля Дніпровського військкомату виник конфлікт між Віталієм Шабуніним і автором YouTube-каналу "Голос народу" Всеволодом Філімоненком.

У мережі є відео, на якому Філімоненко ставить питання, а у відповідь Шабунін б’є його. Філімоненко стверджує, що отримав від Шабуніна за питання про те, чому він не воює в АТО. Шабунін стверджує, що вдарив відеоблогера за те, що він довів до сліз колегу Шабуніна по ЦПК Олександру Устинову.

Після того як Шабунін вийшов з військкомату, стався ще один напад: тепер уже Філімоненко облив з балончика Шабуніна, а також інших журналістів, які стояли поруч з ним. Відео того, як Філімоненко це робить, а також тікає від Шабуніна, також викладено на YouTube-каналі Центру інформації про права людини. І Філімоненко, і Шабунін тоді викликали швидку і поліцію.

16 серпня 2017 року Шабуніну оголосили підозру в заподіянні тілесних ушкоджень середньої тяжкості Філімоненку.

Голова правління Центру протидії корупції Віталій Шабунін заявив, що справа проти нього ініційована зверху від політичних осіб, яким не вигідна боротьба з корупцією. 

"Для політичної еліти України є проблемою антикорупційні реформи, які вони хочуть відкотити", – сказав Шабунін.

15 січня 2018 року слідчі перекваліфікували справу. Шабуніну стали інкримінувати частину 2 статті 345-1 Кримінального кодексу України "Погроза або насильство щодо журналіста".

18 січня 2028 року медійні організації зробили спільну заяву щодо перекваліфікації справи Віталія Шабуніа.

"Сьогодні стало відомо, що прокуратура змінила статтю Кримінального кодексу України, за якою оголошено підозру Віталію Шабуніну, голові ГО "Центр протидії корупції". Тепер йому замість ч. 2 ст. 122 ККУ ("Умисне середньої тяжкості тілесне ушкодження") інкримінують ч. 2 ст. 345-1 ККУ ("Погроза або насильство щодо журналіста"), яка передбачає більш суворе покарання – ув’язнення строком до п'яти років. 

Проте на відеозаписі, де зафіксовано, як Віталій Шабунін ударив Всеволода Філімоненка, який представляється журналістом, чітко чути, що конфлікт виник з особистих причин. Шабунін – так, в агресивній формі – захистив честь та гідність жінки, співробітниці ЦПК, яку Філімоненко раніше образив. Що прямо вказує на особистий мотив, не пов’язаний з професійною діяльністю Всеволода Філімоненка.

Тому ми вважаємо безпідставним рішення прокуратури змінити статтю Кримінального кодексу України, за якою оголошено підозру Віталію Шабуніну", – йшлося в заяві.

22 січня 2018 року слідчий та прокурор вручили копію обвинувального акта голові Центру протидії корупції Віталію Шабуніну. Його звинувачували в завданні тілесних ушкоджень середньої тяжкості журналісту – ч. 2 ст. 345-1 Кримінального кодексу України.

18 лютого 2018 року Юрія Луценко, який на той момент був генеральним прокурором України, заявив, що вважає Всеволода Філімоненка провокатором. 

"Спочатку я був проти того, щоб розглядати його як журналіста. Але надані слідству документи привели слідчого до висновку, що все ж таки потрібно застосовувати цю статтю. Зараз має відбутися відкритий суд. Якщо сторона захисту надасть докази, що пан Філімоненко не є журналістом, то прокуратура в будь-який момент має право змінювати обвинувачення. У тому числі відмовлятися від цієї статті. Я точно не та людина, яка хоче перебільшити обвинувачення щодо Шабуніна", – сказав Юрій Луценко.

Як повідомив керівник Центру протидії корупції Віталій Шабунін "Детектору медіа", суд у цій справі триває й досі, але Філімоненко вже кілька років не зʼявляється на судові засідання в ній. 

Liked the article?
Help us be even more cool!