ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

"Директорка" школи на окупованій Луганщині отримала три роки ув’язнення за колабораціонізм

Фото – колаж пресслужби Луганської обласної прокуратури

Колишню секретарку Новопсковського ліцею (Луганська область) засуджено до трьох років позбавлення волі за колабораційну діяльність (ч. 3 ст. 111-1 КК України).

Про це повідомила пресслужба Луганської обласної прокуратури.

У прокуратурі додали, що суд позбавив її права впродовж 12 років обіймати певні посади в органах влади.

За даними слідства, у квітні 2022 року жінка почала співпрацювати з окупаційною владою. Вона обійняла посаду “директора” у створеному окупантами “державному загальноосвітньому закладі так званої “ЛНР” “Новопсковська середня школа”. Росіяни створили її на базі українського ліцею.

Засуджена підготувала та організувала освітній процес у “школі” відповідно до “закону про освіту ЛНР”, зазначає прокуратура.

“Крім того, взяла участь у медійному пропагандистському проєкті окупантів, де висловила подяку РФ за надання 51 тисячі підручників для навчання дітей у закладах освіти району за стандартами держави-агресора”, – додали в прокуратурі.

Вирок суд ухвалив заочно. Засуджена відбуватиме покарання з моменту затримання. Наразі вона в розшуку.

Як повідомляв ІМІ, у травні 2024 року Луганська обласна прокуратура передала до суду обвинувальні акти щодо семи колишніх працівників закладів освіти, які впроваджували в навчальний процес стандарти освіти держави-агресора.

У квітні 2024 року Служба безпеки України передала до суду матеріали справи щодо 11 обвинувачених у колабораціонізмі освітян з Луганської області. За матеріалами СБУ, ці освітяни викорінюють українську мову, історію та культуру на Луганщині. Вони очолюють окупаційні “навчальні заклади” та допомагають ворогу нищити українську систему освіти на Луганщині. Більшість із них – це колишні директори українських шкіл та гімназій, які після захоплення ворогом території області пішли на співпрацю з окупантами.

За даними Центру національного спротиву, через брак кадрів росіяни на окупованих територіях призначають на посади директорів шкіл та їхніх заступників людей, які не мають відповідної освіти. Частина з них – колишні лаборанти та двірники.

Liked the article?
Help us be even more cool!