ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

DW звільнила журналістку Маргариту Захарчук під час її декретної відпустки

Німецька організація Deutsche Welle звільнила журналістку, проєктну асистентку Академії DW Маргариту Захарчук під час її декретної відпустки. Про це вона повідомила ІМІ.

За її словами, повідомлення про звільнення вона отримала 1 квітня, за місяць до пологів. І одержала листа вона не на корпоративну поштову скриньку, а на особисту, адже одразу її робочий акаунт був заблокований. Звільнення обґрунтували тим, що сплив термін трудового договору.

“Я навіть не змогла поспілкуватися з колегами. Всі контакти і вся пошта, листування залишилися там. Мені надійшло на особисту пошту. Це була очільниця відділу “Європа і Азія”. Це німецька керівниця. Вона нова, і ось надійшло повідомлення від неї. До листа був додаток – наказ про звільнення. Він був підписаний директором українського представництва DW”, – розповіла журналістка.

У листі йшлося, зазначила Маргарита, що компанія продовжує виконувати всі обов'язки працедавця.

“Відповідь була така, що вони залишаються фінансовим агентом між мною і Фондом соціального страхування. А Фонд соціального страхування виплачував мені лікарняні на період цієї відпустки у зв'язку з пологами. У разі кесарева цей лікарняний продовжується на два тижні. І тобто вони ще раз залишаються посередником між фондом і мною”, – розповіла журналістка.

Маргарита Захарчук зазначила, що повідомлення про звільнення стало для неї несподіваним, адже за місяць до того вона обговорювала подальші варіанти співпраці з керівництвом. Вона також була впевнена, що, за українським законодавством, роботодавець не має права її звільнити.

“Мені сказали, що я працюватиму не на 100% зайнятості, а на 60%. Мене це влаштовувало. Ми домовлялися, що наприкінці року, через пів року після народження дитини, я вийду на роботу. Я взяла відпустку у зв'язку з пологами та доглядом за дитиною. Вона 76 днів. Після цього я збиралася написати заяву про догляд за дитиною. Там до трьох років можливо взяти цю відпустку. Але ми обговорювали, що якщо все добре з дитиною, зі мною, то десь орієнтовно наприкінці року або на початку наступного я повернуся в команду”, – розповіла Маргарита.

За словами Маргарити Захарчук, після отримання листа 1 квітня вона проконсультувалася з адвокаткою. Та розповіла, що є така судова практика: якщо закінчується якийсь терміновий контракт, у роботодавця є три місяці на те, щоб потім людину працевлаштувати.

Адвокатка запропонувала журналістці почекати три місяці й скерувати виданню досудове попередження. І якщо після того, як минув цей термін, вони не працевлаштовують, то тоді подавати позов до суду.

“Для мене це було неабияке полегшення, бо мені потрібно було думати зовсім про інше, зберігати спокій. Ми висловили досудове попередження з вимогою виконати свої обов'язки. Вони виконали їх частково”, – зазначила журналістка. 

Маргарита Захарчук зазначила, що їй виплатили тримісячну компенсацію, однак так і не працевлаштували. 

“Щодо працевлаштування вони написали, що не мають для мене вакансії, і запропонували, що передадуть мої дані до територіального центру служби зайнятості, щоб ті далі займалися пошуком роботи для мене”, – сказала журналістка.

Також Маргарита додала, що в попередні роки працювала як ФОП, а з початку 2022 року працювала за трудовим договором.

Журналістка зазначила, що позиватиметься до свого роботодавця.

ІМІ звернувся по коментар до комунікаційного відділу DW у Німеччині та очікує на відповідь.

Liked the article?
Help us be even more cool!