ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

До України не пустили чотирьох журналісток з Росії

07.12.2018, 10:05
Фото - 5 канал

До України 6 грудня не пустили російську журналістку мережі журналістів-розслідувачів SCOOP Анастасію Дроздову та ще трьох її колег, повідомляє Громадське.

“Ми билися добу. До найостаннішої хвилини. Мої півтори доби без сну, все як у фільмі “Термінал”. Але у в'їзді в Україну мені все-таки відмовили”, – повідомила у Facebook Дроздова.

Як повідомляє Громадське з посиланням на джерела, до України також не пустили журналістку видання “Старая Русь” Олену Ніколаєву, Юлію Нікітіну з видання “Фонтанка”, а також Олену Владикіну – журналістку російської газети “Мой район”.

Про недопуск 6 грудня на територію України чотирьох російських журналісток повідомила Facebook керівниця проекту з розвитку розслідувальної журналістики в ІРРП Дарина Шевченко, повідомляє “Детектор медіа”.

За її словами, не пустили учасниць X всеукраїнської конференції журналістів-розслідувачів, яка щороку проводиться Інститутом розвитку регіональної преси (ІРРП).

“Сьогодні не впустили в Україну чотирьох учасників нашої конференції. Російських журналістів. Ще з 10 вирішили не їхати (щоб не влаштовувати фестиваль жорстокості без потреби, ну і хто може їх засудити?). І я розумію обмеження в‘їзду росіян, і навіть обмеження в‘їзду російських журналістів. Війна, воєнний стан. П'ятий рік вже війна, врешті-решт. Єдине, що я відмовляюсь розуміти, – це відсутність будь-яких правил, протоколів і принципів, за якими приймались рішення”, – написала вона.

За словами Шевченко, відмовлено лише жінкам. Серед обґрунтувань прикордонників –  “недостатньо коштів для перебування в країні" або "непідтверджена мета приїзду”.

“Ми увесь день боролись (скарги, листи, дзвінки, листи і скарги, безуспішні прийоми громадян), і все дарма”, – додала вона.

У прес-службі Державної прикордонної служби виданню підтвердили цю інформацію.

“Так. Прикордонники діяли в межах компетенції. Громадянам РФ було відмовлено в перетині кордону, оскільки в прикордонників виникли сумніви, що їхня мета візиту відповідає заявленій. Відносно деяких із них прикордонники виконали доручення інших правоохоронних органі”, – повідомив речник ДПС Олег Слободян.

Нагадаємо, з 7 по 9 грудня у Києві ІРРП проведе щорічну всеукраїнську конференцію журналістів-розслідувачів. У конференції візьмуть участь медійники з України та ще 17 країн світу. Конференція цього року буде присвячена тематиці виборчого законодавства, можливостям і ризикам у роботі журналістів.

Як повідомляв ІМІ, 4 грудня російський телеканал “Дождь” повідомив, що їхню кореспондентку Євгенію Зобніну не пустили на територію України через те, що вона не змогла підтвердити мету візиту.

Канал зазначав, що Зобніна прилетіла до України на запрошення правозахисного центру “Меморіал”, Луганського обласного правозахисного центру “Альтернатива” і німецької організації DRA для участі в блог-турі Донбасом.

4 грудня головред російського видання “Такие дела” Анастасія Лотарева заявила, що її не пустили в Україну 4 грудня.

5 грудня у Державній прикордонній службі України повідомили, що російські журналістки, яких не пустили в Україну, не підтвердили мету свого візиту.

Liked the article?
Help us be even more cool!