ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Прикордонники пояснили, чому не пустили російських журналісток

05.12.2018, 14:27
Фото - dpsu.gov.ua

У Державній прикордонній службі України стверджують, що російські журналістки, яких не пустили в Україну, не підтвердили мету свого візиту. Про це повідомляє “Українська правда” з посиланням на речника відомства Олега Слободяна.

Йдеться про кореспондентку телеканалу “Дождь” Євгенію Зобніну та головну редакторку сайту “Такие дела” Анастасію Лотарьову.

“Вони їдуть в зону ООС, їдуть в область, де впроваджено воєнний стан. При цьому досить розмито розуміли, чим вони там будуть займатися, не мали ані акредитації штабу ООС, ані підтвердження мети свого візиту від жодного з уповноважених державних органів України”, – пояснив речник Держприкордонслужби.

На підставі узагальненої інформації прикордонники відмовили журналісткам у перетині кордону.

Слободян підтвердив, що у них були запрошення від громадських організацій, але підкреслив, що такі документи можуть допомагати прикордонникам, але не є “відправною точкою для того, щоб рішення було прийнято”.

“Журналістки не надали тих аргументів, які б переконали прикордонників, що дійсно вони повинні бути в зоні ООС, в області, де впроваджено воєнний стан, і що дійсно їхня робота в цьому районі лежить в полі національних інтересів України”, – уточнив Слободян.

Він не зміг повідомити, чи дійсно Лотарьовій ставили питання про “Голодомор, українських моряків та Боінг”, як вона написала у Facebook.

“Якщо, допустимо, в ході розмови, прикордонник вважає за потрібне задати це питання, в цьому немає нічого, що б порушувало права чи свободи громадянина… Чи задавалися конкретно ці питання під час цієї розмови, я підтвердити це не готовий, тому що свідком розмови не був”, – пояснив речник прикордонної служби.

Також Слободян зазначив, що з кожним громадянином із країн міграційного ризику, зокрема Росії, прикордонники спілкуються окремо. Звертають увагу в тому числі й на жінок, бо вони теж “можуть брати участь у дестабілізаційних заходах на території України”.

“Це не означає, що всі громадяни Російської Федерації не можуть перетнути кордон України на в’їзд. За цю добу понад тисячу осіб – громадян російської федерації перетнули благополучно кордон і потрапили в Україну”, – розповів Слободян.

Як повідомляв ІМІ, 4 грудня російський телеканал “Дождь” повідомив, що їхню кореспондентку Євгенію Зобніну не пустили на територію України через те, що вона не змогла підтвердити мету візиту.

Канал зазначав, що Зобніна прилетіла до України на запрошення правозахисного центру “Меморіал”, Луганського обласного правозахисного центру “Альтернатива” і німецької організації DRA для участі в блог-турі Донбасом.

4 грудня головред російського видання “Такие дела” Анастасія Лотарева заявила, що її не пустили в Україну 4 грудня.

Liked the article?
Help us be even more cool!