ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

До суду передано справу щодо вбивства письменника Вакуленка і трьох цивільних

Фото – фейсбук Володимира Вакуленка
Фото – фейсбук Володимира Вакуленка

Харківська обласна прокуратура скерувала до суду обвинувальний акт стосовно двох російських військових, яких підозрюють у вбивстві українського дитячого письменника Володимира Вакуленка та ще трьох людей під час окупації Харківщини.

Про це повідомляється на фейсбук-сторінці Харківської обласної прокуратури.

Обвинувальний акт передано за фактом порушення законів та звичаїв війни (ч. 2 ст. 27, ч. ч. 1, 2 ст. 28, ч. ч. 1, 2 ст. 438 КК України). Зараз обвинувачені перебувають у розшуку. Їх судитимуть заочно в Дзержинському районному суді Харкова. Окупантам загрожує довічне позбавлення волі.

Обидва обвинувачені є уродженцями окупованого Луганська. Вони проходять військову службу в четвертій роті четвертого батальйону 204 стрілецького полку мобілізаційного резерву так званої “ЛНР” другого армійського корпусу восьмої загальновійськової армії Південного воєнного округу ЗС РФ. Це 33-річний командир цієї роти з позивним Лев та його підлеглий, кулеметник на прізвисько Удод. 

За даними слідства, у 2022 році підозрювані перебували в окупованому на той час селі Капитолівка Ізюмського району та дізналися, що там проживає Володимир Вакуленко, який виступає проти дій РФ.

22 березня 2022 року озброєні окупанти приїхали до будинку письменника та провели там “обшук”. Після цього вони затримали письменника та його 14-річного сина. Окупанти відвезли їх до місця своєї дислокації та намагалися схилити письменника до співпраці з окупаційною владою.

“Отримавши відмову, вони змусили чоловіка зняти із себе одяг для виявлення на його тілі татуювань з українською символікою. Вкотре отримавши відмову, російські загарбники відвезли назад письменника разом з його сином”, – зазначає слідство.

Втім, 24 березня окупанти знову повернулись і цього разу “затримали” тільки письменника. Після цього командир роти Лев наказав Удоду застрелити письменника. Удод вистрелив у Вакуленка з пістолета Макарова. Внаслідок отриманих вогнепальних поранень письменник помер на місці. Його тіло з документами було знайдене вздовж дороги поблизу АЗС, розташованій на автошляху з міста Ізюм у напрямку Капитолівки.  

Також російським військовим інкриміновано вбивства ще трьох цивільних чоловіків. Серед них – колишній учасник АТО та двоє чоловіків, яких російські загарбники затримали в лісі, коли потерпілі збирали шишки для розпалювання самовара та приготування чаю. Їх утримували в погребі в антисанітарних умовах, без світла, систематично били палицями по всьому тілу.

Як зазначає слідство, після тортур окупанти відвезли всіх трьох потерпілих до лісу в Капитолівці. Лев наказав Удоду застрелити чоловіків. Експертизи встановили, що двоє загиблих були вбиті пострілами з пістолета Макарова. Третього потерпілого окупанти забили до смерті.

Також правоохоронці встановили ще один факт жорстокого поводження підозрюваних з мирним населенням. Одному із “затриманих” вони силою засунули в рот гривневу купюру. Окупанти додали, що, якщо чоловік прибере її з рота, вони його розстріляють. Проте після нелюдського утримування в погребі вони таки відпустили цивільного.

Також слідство встановило, що всі злочини Лев та Удод вчиняли в групі з іншими російськими військовими, правоохоронці вживають усіх заходів для притягнення до кримінальної відповідальності кожного окупанта, причетного до воєнних злочинів.

Як повідомляв ІМІ, Володимир Вакуленко народився і мешкав із сином у селі Капитолівка поблизу Ізюма Харківської області. Невдовзі після того, як Харківщину окупували, російські військові забрали його з дому, більше рідні його не бачили. Після деокупації Харківщини його тіло було в Ізюмі на місці масового поховання.

Поліція встановила, що росіяни вбили Вакуленка з пістолета Макарова, в його тілі знайдено дві кулі. Вакуленка поховали 6 грудня 2022 року в Харкові.

У листопаді 2023 року правоохоронці ідентифікували особи двох російських військових, причетних до розстрілу українського дитячого письменника Володимира Вакуленка та вбивства ще трьох людей під час окупації Харківщини.

Liked the article?
Help us be even more cool!