ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

До Литви з Білорусі приїхав потяг з написом на вагоні "Вільнюс – місто Росії"

До Литви з Білорусі 2 жовтня приїхав транзитний потяг Москва – Калінінград з написом на одному з вагонів “Вільнюс – місто Росії”, а на іншому були намальовані чорною фарбою знак російської армії Z та напис “ZOV”. 

Продовжити рух Литвою цьому потягу дозволили тільки після того, як його начальниця з підлеглими стерли ці символи, повідомили в Митному департаменті Литви.

Вагон потяга, який їхав з Білорусі через Литву і на якому зображено заборонені в Литві символи. Фото сайт Митного департаменту Литви

Персонал потяга заявив, що не може пояснити, як і коли з'явилися ці написи. Згідно з чинним законодавством Литви, потяг був зобов'язаний негайно видалити їх. Прикордонники попередили, що в іншому разі пасажирів доведеться пересадити до інших вагонів, а вагони з написами відчеплять та не пустять до Литви.

“Начальниця потяга разом з підлеглими за допомогою ганчірок та гравію почала стирати заборонені написи з двох вагонів. Під наглядом прикордонників персонал потяга видалив провокаційні знаки”, – зазначили в Митному департаменті Литви.

Вагон потяга, який транзитом їхав з Білорусі до Литви й на якому написано, що Вільнюс місто Росії. Фото сайт Митного департаменту Литви

Через інцидент потяг не затримували. Після всіх обов'язкових перевірок пасажирів йому дозволили продовжити рух транзитом через Литву за визначеним маршрутом.

Як повідомляв ІМІ, у вересні 2024 року в місті Клайпеда (Литва) на низці об'єктів з’явилася символіка, яка використовується Росією під час повномасштабного вторгнення РФ в Україну, – літера Z. 

У травні та червні Литва вже не пропускала з Росії вагон, на якому була намальована літера Z, що використовується російською армією під час повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

У Литві вагони, що не відповідають положенням адміністративного кодексу країни, заборонено приймати до перевезення її територією. Символ Z, який вважається пропагандою військової агресії та воєнних злочинів проти людяності, додано до списку заборонених символів ще 2022 року.

Liked the article?
Help us be even more cool!