ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

"Джинса" чи професійне недбальство?

06.07.2012, 00:53

Більшість інтернет-ресурсів в Україні,  беручи за джерела інформації повідомлення прес-служб або новини з інформагенцій, передруковують їх дослівно і навіть не намагаються подати іншу точку зору на проблему. Відтак, вони позбавляють читача права на правдиву, збалансовану об‘єктивну інформацію.  

Такого висновку дійшли експерти ІМІ в результаті моніторингу новинних веб-сайтів, який проводився з 4 по 10 червня 2012 року.

Експерти зауважують, що найчастіше недоторканними залишаються тексти з ознаками замовності. У кращому випадку деякі ресурси подають запозичену новину під власним заголовком, але не змінюють текст. У гіршому – копіюють повністю, долучаючись до розповсюджувачів «джинси» або просто неякісної продукції.

Наприклад, 7 червня понад 10 сайтів поширили інформацію про становище російської мови в Криму. Новина базувалася виключно на заяві спікера кримського парламенту Володимира Костянтинова, який вважає, що російськомовне населення України перебуває в «агресивному мовному середовищі». Саме тому Росія, на думку чільного представника кримської влади, повинна посилити свою культурну присутність в Україні. 

Односторонню (упереджену) інформацію про становище російськомовних українців подали веб-ресурси Левый берег, Ліга, Экономические известия, Главком, Фокус, Ура-інформ, Багнет, Главное, Українська правда, Корреспондент, Сегодня, Подробности, а також інформаційні аґенції, на які вони посилаються: УНІАН, Інтерфакс, Українські новини. Всі вони навіть не поставили під сумнів правдивість та обґрунтованість заяви кримського спікера, порушивши право читачів на достовірну і повну інформацію.

Жоден із названих ресурсів не доповнив цю новину принаймні нагадуванням про становище української мови в Криму, а саме, про нищівно малу кількість україномовних шкіл на півострові та про те, як і ті нечисленні заклади української освіти закриває чинна влада.  

Втім, незбалансовані новини урівноважили коментарі читачів, які засвідчили, що часто споживачі інформації знають реальну ситуацію краще, ніж журналісти, які створюють новини.

Фото на головній сторінці з umedia.kiev.ua

Liked the article?
Help us be even more cool!