ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Денісова звернулась до омбудсмена РФ через тортури до журналіста Радіо Свобода

08.04.2021, 15:45
Фото - FSB/TASS/Радіо Свобода
Фото - FSB/TASS/Радіо Свобода

Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денисова просить російського омбудсмена Тетяну Москалькову перевірити факти “безпідставного затримання та застосування тортур” в окупованому Криму до позаштатного співробітника Радіо Свобода (проєкт Крим.Реалії) Владислава Єсипенка. Про це повідомляє Радіо Свобода з посиланням на пресслужбу Денисової.

“Прошу генерального прокурора Росії Ігоря Краснова, директора ФСБ Росії Олександра Бортнікова, голову Слідчого комітету Росії Олександра Бастрикіна терміново вжити заходів реагування на вчинення злочинних дій працівниками ФСБ Росії щодо нашого громадянина”, – повідомила Денисова.

Також український омбудсмен закликала Верховного комісара ООН з прав людини Мішель Бачелет, чинного голову ОБСЄ, міністра закордонних справ Швеції Анн Лінде, голову Комітету ООН проти тортур Єнса Модвіга і комісара Ради Європи з прав людини Дуню Міятович відреагувати на “брутальні порушення прав людини окупаційною владою на території тимчасово окупованого українського Криму і посилити тиск на Росію з вимогою звільнити всіх незаконно утримуваних громадян України”.

Офіційної інформації від російських силових структур про слідчі дії щодо Владислава Єсипенка немає.

Як повідомляв ІМІ, 6 квітня арештований в окупованому Криму фрілансер Радіо Свобода Владислав Єсипенко заявив, що слідчі ФСБ РФ застосовували до нього тортури.

10 березня співробітники ФСБ Росії затримали в окупованому Криму фрілансера Радіо Свобода (проєкт “Крим.Реалії”) Владислава Єсипенка. Єсипенко брав участь в акції до дня народження Тараса Шевченка, що відбулася в Сімферополі 9 березня. Арештували журналіста до 11 травня.

Єсипенку інкримінують збір інформації “в інтересах спецслужб України”, зокрема Служби зовнішньої розвідки, повідомили в Центрі громадських зв’язків ФСБ Росії 16 березня. Як стверджують в ФСБ, Єсипенко “здійснював фото- і відеофіксацію місцевості, об’єктів життєзабезпечення і місць масового перебування людей на території Криму”.

Правозахисники заявили, що Єсипенкові не дають доступу до незалежного адвоката, і закликали звільнити його.

Журналіст перебуває в ізоляторі тимчасового тримання Сімферополя.

19 березня стало відомо, що Владислава Єсипенка звинуватили в шпигунстві на користь спецслужб України. Правозахисники не відкидають, що ФСБ використовує фізичний тиск на українця.

19 березня дружина заарештованого в окупованому Криму українського журналіста Владислава Єсипенка Катерина повідомила, що побоюється за життя і здоров'я свого чоловіка. Вона звернулася по допомогу “до всіх, хто може допомогти наблизити день визволення журналіста Владислава Єсипенка”.

 

Liked the article?
Help us be even more cool!