ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Дефіцит кадрів – один з основних викликів медіасектору України у 2023 році

11.11.2023, 15:00

Дефіцит кадрів є одним з основних викликів в українському медійному секторі у 2023 році. Серед інших – закриття медіа, фізична агресія, обмеження, що стосуються воєнного стану, та доступ до медіа. Про це розповіли директорка Інституту масової інформації Оксана Романюк та керівниця відділу моніторингу свободи слова Катерина Дячук на дискусії про безпеку журналістів під час війни* в межах Donbas Media Forum 2023 10 листопада. 

“У нас залишається постійний виклик – фізична агресія. Новий виклик, із яким ми зіткнулися – величезна, постійна нестача кадрів. У нас із ІМІ пішло в ЗСУ близько 20% співробітників. Частина – виїхали. Постійно потрібна психологічна підтримка журналістів, які працюють у цих умовах, фінансова підтримка, тому що ми знаємо, що рекламний ринок закривався і медіа виживають тільки на грантах”, – розповіла Оксана Романюк.

“Які ми фіксуємо виклики для журналістів: закриття медіа і відсутність персоналу. Багато медійників мобілізувалися, в редакціях не вистачає професійних кадрів. Тут підтягується інше питання – ми маємо навчати молоде покоління, щоб були кадри, однак це займає певний час. Багато редакцій були окуповані – після окупації вони потребують реабілітації як психологічної, так і фізичної. Тобто вони потребують приміщення, елементарного обладнання”, – зазначила Катерина Дячук. 

Також Катерина Дячук додала, що ІМІ фіксує російську пропаганду, яку поширювали на окупованих і деокупованих територіях. І нагадала про дослідження представниці ІМІ в Запорізькій області Наталії Виговської, де остання зафіксувала створення російських медіахолдингів на тимчасово окупованій частині регіону. “Там не тільки працюють  колаборанти, а й приїжджають так звані інформаційні кілери з Росії, бойові інформаційні одиниці, які створюють вакуум для нашого суспільства”, – додала Катерина. 

Нагадаємо, після початку широкомасштабного вторгнення в Україну 24 лютого 2022 року Росія вбила 69 журналістів. 10 з них загинули під час виконання професійних обов’язків, 59 – як учасники бойових дій або внаслідок російських обстрілів чи катувань.

*Дискусія “Безпека журналістів під час війни: фізичний, юридичний, цифровий виміри” відбулася за підтримки проєкту Ради Європи “Захист свободи слова та свободи медіа в Україні”.

Liked the article?
Help us be even more cool!