ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Defense Express: Українські медіа поширили створену ШІ новину про закупівлю Сербією в Ірану 20 тис. дронів-камікадзе

Низка провідних українських ЗМІ поширила створену штучним інтелектом новину про замовлення Сербією в Ірану 20 тисяч дронів-камікадзе Shahed-136. На це звернуло увагу видання Defense Express.

У новині йшлося про те, що нібито угоду про закупівлю такої кількості дронів-камікадзе укладено під час візиту до Ірану сербської делегації, яку очолював заступник міністра закордонних справ країни Горан Алексич. Першоджерелом новини вказується видання Etto.ba.

Але насправді, зазначає Defense Express, джерелом новини є Thegeopost, який узяв твіттер-пост спільноти Terror Alarm. В описі самої спільноти в соцмережі, а також на її сайті йдеться, що “це перша у світі редакція новин, яка генерується штучним інтелектом”.

Defense Express зазначає, що заступник міністра закордонних справ Сербії Горан Алексич дійсно відвідав Тегеран 7 серпня і зустрівся із заступником очільника МЗС Ірану Алі Багері Кані. 

“Відповідно до офіційного повідомлення іранського уряду, ця зустріч стосувалася торговельно-економічних аспектів та завершилася стандартними висловами про те, що “Сербія виступає за розвиток відносин з Іраном у різних сферах”. Але інформації щодо замовлення Сербією іранської зброї немає. […] Але, зважаючи на розголос у ЗМІ, цілком можливо, що це буде одним з перших випадків, коли міжнародний збройний скандал розгориться саме через штучний інтелект”, – зазначає видання.

Як повідомляв ІМІ, у липні Рада Безпеки ООН провела перше засідання щодо небезпек штучного інтелекту. Також у липні міністерство оборони США уклало контракт зі стартапом DeepMedia щодо виявлення дипфейків на основі штучного інтелекту (ШІ).

30 травня провідні лідери в галузі штучного інтелекту, зокрема гендиректор OpenAI Сем Алтман, разом з експертами й професорами порушили питання “загрози вимирання людства через ШІ”, закликавши законотворців розглядати її на рівні з ризиками від пандемій і ядерної війни.

У березні бізнесмени Ілон Маск, Стів Возняк і група інших експертів зі штучного інтелекту та очільників індустрії опублікували відкритого листа із закликом до піврічної паузи в розробленні систем, потужніших за GPT-4, нещодавно запущений OpenAI. Автори листа посилаються на потенційні ризики таких розробок для суспільства й людства.

Liked the article?
Help us be even more cool!