ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

CPJ закликав Порошенка пояснити мотиви інсценування вбивства Бабченка

01.06.2018, 13:00

Комітет захисту журналістів (КЗЖ) закликає Президента України Петра Порошенка пояснити мотиви інсценування вбивства російського опозиційного журналіста Аркадія Бабченка. Про це йдеться в листі організації, оприлюдненій 31 травня на її сайті, повідомляє Радіо Свобода.

“Пане президенте, ви заявили, що були повною мірою поінформовані про операцію під керівництвом СБУ та привітали спецслужбу з її успіхом, ми вважаємо, що ви можете найкращим чином з’ясувати багато важливих питань”, – ідеться в листі КЗЖ, у якому організація оприлюднює список запитань, більшість яких ставила й раніше.

“Ми також закликаємо вас, пане президенте, забезпечити, щоб будь-яке судове засідання щодо ймовірного організатора замаху на вбивство Бабченка було відкрите для громадськості. Заради довіри до обвинувачення та українського уряду в цілому важливо, щоб весь процес був максимально відкритим та прозорим”, – наголошує Комітет захисту журналістів.

Як повідомляв ІМІ, CPJ, ОБСЄ та “Репортери без кордонів” розкритикували рішення інсценувати смерть Бабченка.

31 травня Міжнародна федерація журналістів заявила, що вважає “неприпустимим і неприйнятним” інсценування вбивства журналіста Аркадія Бабченка.

31 травня підозрюваний в організації вбивства Аркадія Бабченка Борис Герман заявив, що він співпрацює з контррозвідкою і допомагав контррозвідці виявляти агентуру РФ в Україні.

Проте прокурор Руслан Кравченко повідомив, що Герман не є агентом департаменту контррозвідки. “На даний час уже перевірено, що він не був таємним чи нетаємним агентом департаменту контррозвідки СБУ”, – заявив він.

31 травня Шевченківський районний суд Києва арештував на 60 діб затриманого Бориса Германа, якого в СБУ вважають організатором планованого убивства російського журналіста Аркадія Бабченка.

Виконавцем “вбивства” Аркадія Бабченка виявився волонтер та учасник АТО Олексій Цимбалюк. Про це 31 травня повідомив сам Олексій Цимбалюк у соцмережі, пізніше СБУ та прокуратура підтвердили його заяву ЗМІ,

30 травня голова СБУ Василь Грицак на брифінгу в Києві заявив, що Аркадій Бабченко живий і його смерть інсценували, аби врятувати від убивства, яке замовили російські спецслужби.

Як розповів Грицак, російські спецслужби для вбивства в Києві Аркадія Бабченка завербували громадянина України Г., якому заплатили 40 тисяч доларів. Українець після отримання завдання від російських спецслужб запропонував вбити Бабченка знайомому з числа бійців на Донбасі.

Працівники СБУ затримали організатора вбивства журналіста Аркадія Бабченка, яке насправді планували здійснити спецслужби Росії, заявив Грицак. Громадянину Г. підготовлена підозра у вчиненні злочину передбаченого ч. 1 ст. 14, ч.  5 ст. 27, ст. 258 КК України.

Liked the article?
Help us be even more cool!