ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Посадовця Чернігівської ОВА називають автором "темників" від Укрінформу. Той вважає це провокацією

29.05.2024, 17:19
Павло Пущенко

Прізвище та ім'я радника голови Чернігівської обласної військової адміністрації Андрія Подорвана збігається з автором документів, яке зафіксоване в метаданих “темників”, що отримували працівники регіональних філій Укрінформу.

Матеріали розслідування були оприлюднені в публікації “Всі свої. Як Офіс президента бере під контроль Укрінформ” на “Українській правді”. 

“Темники” містили позначення, які теми потрібно висвітлювати кореспондентам в областях, у кого брати коментарі, а в кого не бажано. 

Представник Інституту масової інформації в Чернігівській області отримав відповідний файл від редакції місцевого телеканалу “Дитинець”, який стосувався Чернігівської області.

У метаданих документа за грудень 2023 року дійсно значиться ім'я Андрія Подорвана.

Метадані документа від Укрінформу для Чернігівської області, документ наданий ІМІ телеканалом “Дитинець” 

В самому документі є перелік осіб, які визначені як спікери для коментування певних тем, а також колонка “небажані спікери”. 

У коментарі представнику ІМІ Андрій Подорван заявив, що вважає це провокацією. 

“Я звичайний посадовець обласного рівня. Я не маю уявлення про політичну ситуацію та публічних осіб в інших областях країни. Як ви уявляєте, щоб я керував таким процесом?” – зазначив він.

Також Подорван залишив коментар на своїй фейсбук-сторінці, в якому звинуватив у скандалі політичних опонентів з Чернігівської міської ради та заявив, що медіа області від нього ніколи не отримували жодних рекомендацій, а метадані в документі можна легко змінити.

Як повідомляв ІМІ, 29 травня “Українська правда” опублікувала матеріал, у якому йдеться про те, як Офіс президента взяв під контроль Укрінформ під час керівництва Олексія Мацуки. Зокрема, йдеться в статті, той запровадив цензуру, “темники”, а також планував переформатувати структуру агенції в такий спосіб, щоб на окремі посади призначити “потрібних” людей.

“Українська правда” опублікувала документи для регіонів, які надсилав Мацука. Майже в кожному файлі була колонка “небажані спікери” з переліком людей, організацій, місцевих політиків, коментарі яких не треба використовувати в матеріалах.

У метаданих більшості документів було ім'я та прізвище радника голови Чернігівської ОДА Андрія Подорвана, який у 2020-му балотувався до облради від партії “Слуга народу”, але не був обраний. У розмові з УП він заявив, що не створював таких файлів, не знайомий з Мацукою і не розуміє, як його ім'я та прізвище потрапило в метадані.

Liked the article?
Help us be even more cool!