ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Чеські й словацькі журналісти висловили підтримку Протасевичу

25.05.2021, 10:27
Фото – TUT.BY
Фото – TUT.BY

Чеські й словацькі журналісти оприлюднили 24 травня спільну заяву, в якій засудили режим Олександра Лукашенка і білоруську владу через події, пов’язані з примусовою посадкою рейсу Ryanair у Мінську 23 травня та затриманням журналіста Романа Протасевича, повідомляє Радіо Свобода.

“Нашого білоруського колегу Романа Протасевича викрав білоруський режим автократа Олександра Лукашенка”. Колезі Протасевичу загрожує “тривале ув’язнення, а можливо, й кара смерті тільки тому, що він хотів писати правду про Білорусь”, – зазначають у своєму зверненні журналісти Чехії та Словаччини.

Вони висловлюють свою підтримку Романові Протасевичу і закликають Європейський Союз “зробити все, щоб захистити й урятувати наших білоруських колег”.

Свої підписи під зверненням поставили 50 головних редакторів провідних чеських і словацьких ЗМІ.

Як повідомляв ІМІ, Романа Протасевича затримали 23 травня. Він був пасажиром літака рейсу Афіни – Вільнюс, який сів у Мінську через повідомлення про бомбу на борту. Після огляду білоруські поліцейські його заарештували. Ryanair отримав вказівки від білоруських авіадиспетчерів посадити літак у Мінську. За дорученням Лукашенка для ескорту літака в небо підняли військовий винищувач МіГ-29.

Разом із Протасевичем силовики затримали його дівчину Софію Сапегу.

24 травня низка білоруських правозахисних організацій визнала затриманого 23 травня в аеропорту Мінська журналіста Романа Протасевича політв'язнем.

ЄС та США засудили затримання Романа Протасевича.

Увечері 24 травня один з провладних білоруських телеграм-каналів опублікував відео з Романом Протасевичем. На відео Протасевич каже, що в нього немає проблем зі здоров'ям, з ним поводяться коректно. Зараз він дає свідчення і співпрацює зі слідством.

Liked the article?
Help us be even more cool!