ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Чернігівська поліція закрила всі справи за "журналістськими" статтями

17.05.2021, 13:17
Фото – пресслужба ГУНП в Чернігівській області
Фото – пресслужба ГУНП в Чернігівській області

Поліція Чернігівської області закрила всі кримінальні провадження за “журналістськими” статтями за 2020 та 2021 роки з формулюванням “через відсутність складу злочину”.

Про це представнику ІМІ в Чернігівській області Павлу Пущенку повідомили під час зустрічі з представницями ГУНП В Чернігівській області – старшою слідчою Іриною Льовою та старшою дізнавачкою управління Анною Примаченко. 

Як повідомили в поліції, наразі вони працюють лише над одним кримінальним провадженням, пов'язаним із заявою представника “Журналістів проти корупції” Антона Гури. Провадження відкрито за заявою Гури щодо перешкоджання роботі в грудні 2020 року під час знімання сюжету в Прилуцькій районній лікарні. Хоча це провадження також було закрите поліцією через відсутність складу злочину у квітні 2021 року, однак прокуратура наполягає на продовженні розслідування.

Крім того, в Прилуках було закрите ще одне кримінальне провадження, яке стосується конфлікту між прилуцькою телекомпанією “Прилуки” та представниками ГО “Прилуцький козацький полк”. Тоді, 11 вересня 2020 року, до приміщення каналу ввірвалася група невідомих осіб. Вони  проводили знімання, погрожували журналістам та чинили психологічний тиск. Після конфлікту одну з журналісток госпіталізували з “гіпертонічним кризом та вираженим невротичним синдромом”, констатували лікарі.

За фактом інциденту було відкрито провадження за ч. 2 ст. 171 КК України, кілька місяців у справі очікували висновків судово-медичної експертизи щодо постраждалої під час конфлікту журналістки. Ще в грудні 2020 року представнику ІМІ в поліції називали це провадження як таке, що має всі шанси потрапити до суду, але  25 лютого 2021 року провадження закрили за частиною 2 статті 284 КПК з традиційним формулюванням “через відсутність складу злочину”.

У 2021 році за заявами чернігівських журналістів щодо перешкоджання їхній роботі поліція відкрила три кримінальних провадження, які стосувалися ненадання публічної інформації чи недопущення на публічні заходи – сесії місцевих рад. Але всі провадження також були закриті протягом кількох місяців після відкриття. 

Нагадаємо, раніше в чернігівській поліції пояснювали закриття кримінальних проваджень різною оцінкою інцидентів з боку самих журналістів і правоохоронців. Більшість таких проваджень закривається, оскільки журналісти, які подавали заяви, оцінюють дії проти них як перешкоджання діяльності представників ЗМІ, але під час перевірки поліцією, проведення слідчих дій такі факти не підтверджуються, наголошували в ГУНП в Чернігівській області. Позицію щодо закриття проваджень  поліція  має  погоджувати  з прокуратурою  області.

Liked the article?
Help us be even more cool!