ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

На Чернігівщині більшість "журналістських" справ закриваються через відсутність складу злочину

15.12.2020, 11:43
Фото надане Павлом Пущенком
Фото надане Павлом Пущенком

Лише одне провадження щодо перешкоджання журналістській діяльності у 2020 році може потрапити до суду, а інші заяви представників ЗМІ щодо порушення їхніх професійних прав не знайшли підтвердження під час розслідування. 

Таку позицію чернігівської поліції заявили регіональному представнику Інституту масової інформації під час зустрічі 9 грудня.

Загалом в 2020 році в Чернігівській області надійшло шість заяв від журналістів щодо перешкоджання журналістській діяльності. За всіма ними поліція відкрила кримінальні провадження за частинами 1 і 2 статті 171 КК України ("Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів") та за статтею ст. 345-1 КК України ("Погроза або насильство щодо журналіста").

Водночас п’ять з цих проваджень були закриті згідно з частинами 1 та 2 ст. 284 КПК –  відсутність у діянні складу кримінального правопорушення.

Як пояснили представнику ІМІ в чернігівському Департаменті захисту інтересів суспільства і держави, більшість таких проваджень закриваються, оскільки журналісти, які подавали заяви, оцінюють дії проти них як перешкоджання діяльності представників ЗМІ, але під час перевірки поліцією, проведення слідчих дій такі факти не підтверджуються.

Позицію щодо закриття проваджень поліція завжди погоджує з прокуратурою області, зазначили в профільному департаменті.

Єдине провадження, яке має шанси потрапити до суду, стосується конфлікту між телекомпанією “Прилуки” та представниками ГО “Прилуцький козацький полк”.

11 вересня, за словами керівниці телеканалу Ірини Павлютіної, до приміщення каналу  ввірвалася група невідомих осіб. Вони  проводили знімання, погрожували журналістам та чинили психологічний тиск. Після конфлікту одну з журналісток шпиталізували з “гіпертонічним кризом та вираженим невротичним синдромом”, констатували  лікарі.

За фактом втручання в роботу телеканалу поліція внесла відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінального проступку, передбаченого ч. 2 ст. 171 КК України.

Минуло вже кілька місяців, але в справі все ще очікують висновків судово-медичної експертизи щодо постраждалої під час конфлікту журналістки, повідомили в поліції.

Загалом у чернігівському Департаменті захисту інтересів суспільства і держави запевнили представника ІМІ, що всі справи проти журналістів перебувають на особливому контролі в обласного керівництва, а з особовим складом постійно проводиться робота щодо роз’яснення прав представників ЗМІ та необхідності їхнього захисту.

Liked the article?
Help us be even more cool!